Skip to content
Politică

Gestul opoziției, sub lupa lui Borza: cum poate fi schimbat Dragnea de la șefia Camerei Deputaților

Remus Borza

Deputatul independent Remus Borza a publicat un editorial joi, 6 decembrie, pe blogul său, în care a comentat gestul opoziției privind schimbarea lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților.

Astfel, Borza este de părere că ”puterea nu se uzurpă. Puterea se câștigă democratic, prin vot, și nu prin lovituri de palat, puciuri sau mișcări de stradă”:

”Ieri,opoziția, prin vocea Ralucăi Turcan, liderul deputaților PNL, a cerut revocarea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor a lui Liviu Dragnea, dar şi a lui Florin Iordache din funcția de vicepreşedinte.

Ședința de plen de miercuri a fost marcată de acuze reciproce între putere și opozitie. Regulamentul Camerei a fost invocat în funcție de interesul urmărit de fiecare partid în parte. A fost un circ în toată regula. De altfel, aceasta este rețeta după care, de mulți ani, e hrănit poporul român: mult circ și puțină pâine. E dreptul opoziției să încerce formarea unei noi majorități, deși, în mod normal, trebuie respectat mandatul dat de popor în decembrie 2016. Însă puterea nu se uzurpă. Puterea se câștigă democratic, prin vot, și nu prin lovituri de palat, puciuri sau mișcări de stradă.

Se speculează că PSD-ALDE nu ar mai avea majoritate, mai ales în Camera Deputaților, după ce săptămâna aceasta patru deputați de la PSD au migrat spre Pro România. Este vorba despre Ion Mocioalcă, Ion Spânu, Mihai Popa și Mihai Mohaci. Matematic, coaliția are acum 163 de voturi în Camera Deputaților, cu două mai puțin față de majoritatea necesară. Dar toți ignoră cele 21 de mandate ale maghiarilor.Câtă vreme UDMR are un protocol de colaborare cu PSD până în 2020 iar PNL nu a cultivat deloc relația cu UDMR,coaliția nu va întâmpina probleme. Mai sunt și cele 17 mandate ale minorităților naționale, altele decât cea maghiară, care, în mod tradițional, votează cu puterea.

Cum poate fi schimbat Dragnea de la șefia Camerei Deputaților

Regulamentul Camerei Deputaților are forța unei legi. În regulament se precizează clar în ce condiții poate fi revocat un președinte sau un vicepreședinte al Camerei. Se poate face doar la propunerea liderului de grup din care face parte cel a cărui revocare se solicită.

Prin urmare, doar PSD poate să ceară revocarea lui Dragnea sau a lui Iordache. Indiscutabil, PSD a câștigat alegerile parlamentare din decembrie 2016. În virtutea acestui drept, poate să îl pună și pe Grivei din curte președinte la Cameră. PSD, și nu altcineva, va deconta politic în 2019 și în 2020 alegerea lui Grivei președinte la Cameră. Dar, până atunci, trebuie să respectăm votul popular. Atât politic, cât și juridic, prin forța votului, respectiv a regulamentului Camerei, Dragnea sau Iordache nu pot fi schimbați azi. Moral, putem discuta, cel puțin în ceea ce-l privește pe domnul Dragnea, dar doar el poate decide să facă un pas în spate. E o opțiune strict personală, pentru care Dragnea și PSD vor deconta politic. Un alt aspect ignorat de către parlamentarii opoziției se referă la ordinea de zi a Camerei. Modificarea ordinii de zi se face cu acordul tuturor liderilor grupurilor parlamentare. Ori, din rațiuni lesne de înțeles, liderii PSD și ALDE s-au opus. Ca atare, cererea opoziției privind revocarea lui Dragnea și Iordache nu putea fi dezbătută în ședința de ieri”, scrie Remus Borza.

Citiți mai multe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *