Gheața din Antarctica s-a retras 1,5 milioane de kilometri pătrați în septembrie

Sursa foto: Inhabitat

Suprafața înghețată a mării din Antarctica s-a retras în luna septembrie cu 1,5 milioane de kilometri pătrați față de media dintr-o lună similară din trecut, a dezvăluit secretarul general al ONU, António Guterres, care tocmai s-a întors dintr-o călătorie pe continentul alb.

Acea zonă este echivalentă cu suma teritoriului Germaniei, Franței, Spaniei și Portugaliei, a spus el într-o conferință de presă la ONU pentru a informa despre călătoria sa. „Antarctica plânge ca noi să facem ceva”, a spus Guterres într-una dintre declarațiile sale solemne obișnuite. Guterres a insistat că efectele topirii Antarcticii „nu rămân în Antarctica, deoarece trăim într-o lume interconectată” și a reamintit consecințele acestui fapt: creșterea nivelului mării, pătrunderea apei sărate în pământ, efectele asupra culturilor și riscurile în zonele de coastă cu locuințe, cu o gravitate deosebită în orașele de la nivelul mării și pe insulele mici.

Secretarul general a insistat că este clară cauza tuturor acestor distrugeri: combustibilii fosili. Apoi, a spus că, dacă încălzirea globală nu va fi inversată, „nivelul mării ar putea crește cu zece metri”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: