Gheboasă, apărat de o asociație pentru drepturile romilor: Sesizăm CNCD pentru o posibilă discriminare comisă de Jandarmerie

Captură YouTube
Sursa foto: Captură video

Platforma Aresel, care militează pentru drepturile cetăţenilor de etnie romă, anunţă, miercuri, că va sesiza CNCD pentru posibilă discriminare comisă de Jandarmeria Cluj împotriva cântărețului Gabriel Gavril, cunoscut sub numele de Gheboasă. Organizaţia susţine că este singurul dintre artiştii amendaţi la UNTOLD, sau la alte manifestări de acelaşi fel, deşi mulţi artişti consacraţi au mesaje ”rasiste, sexiste, denigratoare şi revoltătoare”. Organizaţia recunoaşte, însă, că mesajul transmis de Gheboasă este ”rasist şi sexist”.

”Aresel va sesiza CNCD pentru posibilă discriminare comisă de jandarmeria din Cluj împotriva artistului Gheboasă în urma prestaţiei sale din cadrul festivalului UNTOLD (…) Considerăm că decizia Jandarmeriei de a se băga în acest caz foarte mediatizat este ori una profund discriminatorie ori doar un exerciţiu de PR şi vigilenţă (sau ambele)”, au scris, miercuri, pe Facebook, reprezentanţii Aresel.

„Suntem curioşi să vedem amenzile aplicate celor de la Paraziţii”

Aceştia afirmă că nu au existat alţi artişti sancţionaţi pentru textele lor.

”Din ştiinţa noastră, relativ limitată în acest domeniu, nu am auzit până acum de aplicarea unei asemenea sancţiuni unui artist pentru versurile pe care le-a folosit – nici pentru rasism, sexism, homofobie – larg răspândit în repertoriul unor artişti consacraţi, apreciaţi de publicul larg şi promovaţi în mass-media. De aceea, suntem curioşi să vedem amenzile aplicate de aceştia celor de la Paraziţii după concertele lor sau mai recent amenzile aplicate pe acest articol de lege altor artişti de trap de o altă etnie decât Gheboasă ce au versuri cel puţin la fel de rasiste, sexiste, denigratoare şi revoltătoare”, au mai transmis oficialii Platformei Aresel, potrivit News.ro.

Aceştia vor cere oficial Jandarmeriei să transmită punctual în ce alte astfel de cazuri au mai decis până acum că trebuie amendat artistul.

Textul lui Gheboasă „e rasist şi sexist, dar e treaba Jandarmeriei să judece asta?”

”De asemenea, vom scrie o petiţie către CNCD să vedem dacă şi ei ne împărtăşesc opinia că decizia Jandarmeriei de a-l sancţiona pe artist este una profund discriminatorie pe criteriu etnic. Sigur, asta nu îl scuză pe Gheboasă, textul pe care l-a folosit e rasist şi sexist în opinia specialiştilor consultaţi de noi, dar e treaba Jandarmeriei să judece asta?”, a mai transmis organizaţia.

Acuzată de artist de discriminare, Jandarmeria a precizat anterior că sancţiunile aplicate de echipajele proprii nu sunt discriminatorii pe criterii etnice, religioase sau de orice altă natură.

„Toate acţiunile noastre sunt ghidate de principiile imparţialităţii, echităţii şi respectului pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, a transmis, marţi seară, Jandarmeria Română.

Instituţia precizează că Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca va continua să analizeze imaginile din timpul festivalului.

”Acolo unde se vor constata fapte antisociale, vor fi aplicate sancţiuni conform legii, într-o manieră echitabilă şi nediscriminatorie”, a mai transmis instituţia.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: