Skip to content
Politică

Gheorghe Falcă cere Comisarului pentru inovare extinderea programului Discover EU pe traseul Iaşi-Chişinău-Odessa

Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul PNL/PPE, Gheorghe Falcă a semnat, alături de alţi europarlamentari, o scrisoare adresată Comisarului pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, care are ca temă principală extinderea programului Discover EU pe traseul Iaşi-Chişinău-Odessa.

Astfel, se oferă posibilitatea unui permis de călătorie pentru 10 mii de tineri din zona Iaşi-Chişinău-Odessa, zonă denumită UA-RM.

Prin acest permis DiscoverEU, Uniunea Europeană ar avea o oportunitate importantă în a contribui la o mai mare coeziune regională, în special pe cale ferată.

Susţinem în primul rând dreptul la o circulaţie mult mai liberă şi facilă pentru 10 mii de tineri pe ruta Iaşi-Chişinău-Odessa, perioada de aplicare a acestei facilităţi fiind 1 februarie 2022 – 31 decembrie 2022. Trebuie să fim conştienţi că tânăra generaţie se confruntă cu o adevărată dramă cauzată de cei aproape doi ani de limitări impuse de pandemia COVID-19, având aşadar un contact social destul de limitat. Indubitabil această situaţie de fapt le-a creat multe frici, depresii şi chiar frustrări tinerilor din aceste regiuni”, a transmis europarlamentarul român, printr-un comunicat. Gheorghe Falcă afirmă că a solicitat comisarului pentru inovaţie, cultură, educaţie şi tineret să analizeze posibilitatea de a oferi un permis de călătorie pentru 10 mii de tineri din zona Iaşi-Chişinău-Odessa, zonă denumită UA-RM. Prin acest permis DiscoverEU, Uniunea Europeană ar avea o oportunitate importantă în a contribui la o mai mare coeziune regională, în special pe cale ferată. Considerăm că această iniţiativă va contribui în mod clar la dezvoltarea moştenirii culturale europene şi va fi un pas important pentru conectarea celor trei ţări. Mai mult, va oferi o deschidere a culturii est europene, afirmă europarlamentarul PNL. Anul 2021 a fost declarat Anul Căilor Ferate Europene, ceea ce a însemnat o revigorare a turismului regional, iar anul 2022 este Anul European al Tineretului. În acest sens, parteneriatul propus de noi va oferi şansa ca tinerii să aibă o mai mare mobilitate în Europa, să înveţe despre istoria şi cultura europeană, dar şi despre diversitatea Uniunii”, a punctat europarlamentarul Gheorghe Falcă, citat de news.ro

Scrisoarea este iniţiată de eurodeputatul Ivan Stefanec şi este cosemnată de europarlamentari din şapte ţări.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *