Skip to content
Politică Puterea Știrilor

Gheorghe Falcă dezvăluie intențiile sale ca europarlamentar: Mă interesează coeziunea în interiorul României

Primarul Aradului Gheorghe Falcă, al 10-lea pe lista PNL pentru europarlamentare, a prezentat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, moderată de redactorul-șef Marinela Angheluș, planurile sale în cazul în care va ajunge la Bruxelles în poziția de eurodeputat.

În mod surprinzător, primarul Falcă a spus că activează deja în Parlamentul European de nouă ani de zile ca membru al Comitetului Regiunilor, un forum pentru legiferarea unor domenii importante la nivel regional și local și că a acumulat deja o vastă experiență în politica europeană.

”Eu sunt la Bruxelles de nouă ani de zile în Comitetul Regiunilor. De fapt, puțină lume știe cum funcționează sistemul. Posibil și unii europarlamentari prezenți să nu știe cum funcționează sistemul pentru că am văzut-o pe doamna Rovana Plumb astăzi că a făcut niște declarații care arată că nu știe cum funcționează sistemul. 

Comisia dă drumul la procesul de legiferare. Comisia transmite către Comitetul Regiunilor prima dată partea de legiferare dacă are legătură cu administrația locală și cam 80% dintre documente au legătură administrația locală, deci 80% dintre documente vin întâi la noi. Noi avem șase plenuri pe an, avem comisii. Fac parte din Comisia COTER care înseamnă politica de coeziune și coeziunea bugetară și pe mine mă interesează exact această coeziune în interiorul Uniunii Europene”, a declarat el.

Mai mult, primarul liberal spune că dorește reducerea decalajului major de dezvoltare între regiunile din România și îmbunătățirea politicii de coeziune la nivel european:

”Pe mine mă interesează coeziunea în interiorul României pentru că avem decalaje între regiuni, avem decalaje în interiorul regiunilor și trebuie să știi mecanismele de a micșora aceste decalaje. Să pui în valoare ceea ce are fiecare regiune, pentru că există sistemul de legiferare local, județean la noi în România, alții au și sistemul regional, sistemul național și avem sistemul european. 

În sistemul european avem cinci domenii în exclusivitatea Uniunii Europene pentru legiferare și trebuie să ne bucurăm pentru că nu avem sistem vamal, este coordonat european, avem 14 domenii în care lucrăm împreună, legiferăm împreună și trebuie să discutăm anumite reguli și aici discutăm și de zona de justiție și rămân celelalte domenii care sunt de interpretarea națională, județeană și locală. Așa arată un sistem, iar pe mine mă interesează zona aceasta de coeziune”, a încheiat Gheorghe Falcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *