Skip to content
Politică

Gheorghe Falcă, mesaj din Parlamentul European pentru tânăra generație: În 2022 să fiți curajoși și să apărați democrația cu vocile voastre frumose

Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) a transmis din hemiciclul Parlamentului European un mesaj pentru tânăra generație în contextul în care anul 2022 a fost declarat de instituțiile europene „Anul European al Tineretului.”

De la acest pupitru aș vrea să transmit un gând frumos, ca o scrisoare, către tânăra generație și fiica mea, Ana. Dragă Ana, dragi tineri, în anul 2022 vă doresc să fiți curajoși la fel cum am fost noi, generație din ’89, cu curajul cu care am învins Cortina de Fier și să apărați democrația cu mințile și vocile voastre frumoase. Ana, știu că vrei să devi arhitect, dar înainte de toate, tu și generația ta, trebuie să fiți arhitecții pentru propria viață, să fiți activi și implicați, să investiți în dezvoltarea personală, să creșteți frumos în era digitală, să iubiți natura ca pe voi înșivă, să aveți idealuri și vise”, a transmis eurodeputatul liberal în discursul său.

Gheorghe Falcă și-a încheiat discursul cu un citat al Regelui Mihai I al României: „Eu și generația mea ne vom călăuzi activitatea după cuvintele Regelui Mihai I al României: Stă în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pentru care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.

Reamintim că Ursula von der Leyen, a anunțat în timpul discursului său anual din plenul Parlamentului European de la Strasbourg că le va oferi tinerilor un nou program, denumit „ALMA”, care le va da posibilitatea de a lucra temporar într-un alt stat membru.

De asemenea, von der Leyen, a anunțat în timpul discursului său anual din plenul Parlamentului European de la Strasbourg că le va oferi tinerilor un nou program, denumit „ALMA”, care le va da posibilitatea de a lucra temporar într-un alt stat membru.

Anul European al Tineretului va urmări patru obiective:

Reînnoirea perspectivelor pozitive pentru tineri, cu accentul pus pe efectele negative pe care pandemia de COVID-19 le-a avut asupra lor, subliniind în același timp modul în care tranziția ecologică și digitală și alte politici ale Uniunii oferă oportunități pentru tineri și pentru societate în general;

Sprijinirea tinerilor prin intermediul activităților pentru tineret, în special a celor cu mai puține oportunități, care provin din medii defavorizate și diverse sau care aparțin unor grupuri vulnerabile și marginalizate, pentru a dobândi cunoștințe și competențe relevante și pentru a deveni cetățeni activi și implicați;

Sprijinirea tinerilor pentru a dobândi o mai bună înțelegere și promovarea activă a diverselor oportunități disponibile, fie la nivelul UE, fie la nivel național, regional sau local, pentru a sprijini dezvoltarea personală, socială, economică și profesională;

Integrarea politicii pentru tineret în toate domeniile de politică relevante ale Uniunii, în conformitate cu Strategia UE pentru tineret 2019 – 2027, pentru a încuraja introducerea perspectivei tinerilor în procesul de elaborare a politicilor.

Consiliul UE și Parlamentul European  au  declarat pe 7 decembrie, ca 2022 să fie “Anul European al Tineretului” pentru a onora eforturile tinerilor de a depăşi decepţiile pe care le-au întâmpinat şi pe care le-a provocat criza COVID-19.

Tinerii au îndurat multe greutăţi în timpul pandemiei. Anul European al Tineretului va include conferințe, evenimente, cât și campanii de informare și promovare. Un coordonator național va monitoriza activitățile la nivelul fiecărei țări, se arată în comunicatul oficial.

Programul, care a fost negociat de Parlamentul European şi de statele membre, urmează să fie aprobat oficial.

Perioada pandemiei a fost deosebit de grea pentru tineri. Aceștia s-au confruntat cu închiderea școlilor, nu au putut, în multe cazuri, să își practice hobby-urile și au întâmpinat dificultăți în a-și vedea prietenii. Aceștia merită un An European care să îi pună în centrul atenției. Și merită să fie ascultați atunci când factorii de decizie ai UE își asumă sarcina de a elabora politicile europene”, a declarat Simona Kustec, ministrul sloven al educației.

Consiliul a reușit să obțină un angajament din partea Comisiei Europene de a implica tinerii în punerea în aplicare a Anului European, împreună cu coordonatorii naționali.

Comisia Europeană a salutat acordul politic la care au ajuns luni seară Parlamentul European și Consiliul UE de a face din 2022 „Anul European al Tineretului”. Ca urmare a anunțului făcut de președinta Ursula von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii, Comisia Europeană a adoptat în octombrie propunerea sa oficială de a face din 2022 „Anul European al Tineretului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *