Gheorghe Falcă: Planul de mobilitate şi cel de eficienţă energetică, absolut necesare

Gheorghe Falcă
Sursa foto: Gheorghe Falcă

Peste 20 de ani, 75% din populaţia Europei va trăi în mediul urban, din care 50% în mediu urban mare. Asta înseamnă că marile comunităţi trebuie să se pregătească din punct de vedere al transportului, al mobilităţii urbane, din punct de vedere al urbanismului, şi lucrul acesta trebuie să îl aplicăm şi la noi în ţară, avertizează europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă, potrivit antena3.ro.

„Sunt bani europeni pentru acest lucru, inclusiv în interiorul ciclului financiar 2021-2027, unde România primește 48 de miliarde de euro, enorm de mult pentru ceea ce înseamnă statul român, dar și în PNNR, unde România primește 26 de miliarde. De aceea, în acest moment, atât la nivel european, în țările din Uniunii Europeană, evident și în România, pregătirile sunt în toi, se așteaptă, de fapt, efectul acestor bani europeni în dezvoltarea acestor comunități economice, care sunt, de fapt, motoarele unei țări. Este foarte important, că atunci când primești bani europeni o parte să rămână în interiorul economiei românești.”, spune Gheorghe Falcă dând exemplul Poloniei care a reuşit să absoarbă mult mai mulţi bani europeni şi să dezvolte mobilitatea urbană, unul din vectori fiind propriile companii de construire a mijloacelor de transport în comun. Atunci când eram primar al municipiului Arad, am realizat un plan de mobilitate și în acest plan de mobilitate îți impui să ai piste de biciclete, posibil de închiriat pentru cetățeni, îți ipui să ai zone pietonale, îți impui ca în zona centrală să pătrunzi foarte mult cu transportul comun, îți propui să ai un număr de mijloace de transport ecologice”, explică europarlamentarul.

Gheorghe Falcă a vorbit şi despre folosirea banilor de la Uniunea Europeană.

„Nu e vorba că ni se pun niște condiții ci trebuie să folosim banii cu niște reguli. Nu doar noi românii, toată lumea trebuie să folosească banii cu niște reguli. Puțin sunt mai complicate regulile decât regulile noastre de acasă, pentru că banii europeni trebuie să fie bine supravegheați și trebuie să avem încredere în ceea ce înseamnă verificarea acestor bani europeni de către instituțiile europene și atunci cetățenii trebuie să fie siguri că ei vor fi folosiți așa cum trebuie. Ceea ce este important este că noi primim foarte mult în comparație cu cât dăm, în toate domeniile. Plecând de la agricultură până la ceea ce înseamnă dezvoltarea urbană. În acest moment, Europa are o creștere economică în primul trimestru de 0,2%, o creștere mică. Chiar Germania este în recesiune. Se așteaptă efectiv implementarea programelor naționale de redresare şi reziliență din toate țările, pentru a reuși să depășim această criză care este generată de pandemie, de război și se speră că în 2024 vom avea deja o creștere care să ne permită să estimăm ritmul de creștere economică pentru următorii ani”, a spus europarlamentarul.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: