Skip to content
Politică

Gheorghe Iancu, 2 aspecte nevralgice ale ordonanței ce inflamează spiritele. Miză de milioane EXCLUSIV

comisarul.ro

Profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu – fost avocat al poporului – a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro în care a evidențiat două aspecte nevralgice ale ordonanței de urgență ce inflamează spiritele.

Este vorba despre OUG legată de amnistie și grațiere, pe care guvernul Viorica Dăncilă ar intenționa să o emită în aceste zile.

În acest context, PSnews.ro a stat de vorbă cu Gheorghe Iancu, întrebându-l ce șanse acordă emiterii unei astfel de ordonanțe. La rândul lui, profesorul universitar și-a exprimat scepticismul, învinuindu-i pe actualii guvernanți de lipsă de tărie. În același context, fostul avocat al poporului a subliniat caracterul uman al amnistiei și grațierii. Mai mult: Iancu a adus în discuție cifre din perioada antedecembristă, când au fost adoptate zeci de asemenea acte.

„Nu-i acord nicio șansă, pentru că oamenii sunt slabi. Amnistia și grațierea sunt două instituții ale Constituției, dar cei responsabili nu îndrăznesc să le aplice. Acum câteva luni, am scris un articol despre grațierea colectivă (o să-l public în curând). Am niște date: în perioada 1944-1948, au fost adoptate trei legi de grațiere, iar în perioada 1953-1989 au fost adoptate 29 de acte normative de amnistie și grațiere. Asta înseamnă un astfel de decret la un an și jumătate. Iar în 1977 a fost unul foarte mare: au fost grațiate sau amnistiate pedepse care mergeau până la 5 ani.

Amnistia și grațierea sunt două instituții extraordinar de constituționale și unele care țin de iertare. Cele două sunt măsuri umane, de iertare a oamenilor de către oameni – o măsură care nu-I este străină nici lui Dumnezeu. Numai unii gândesc altfel (ca să nu spun cum sunt ei) și susțin să nu iei astfel de măsuri, în condițiile în care în pușcării sunt nenorocirile alea, unde mor oamenii de șobolani, de păduchi șamd. Este incredibil! Dar nu cred c-o să se adopte, pentru că nu au curajul”, a detaliat Iancu.

În plus, Gheorghe Iancu a avertizat că România deja a fost pedepsită de către Comisia Europeană din cauza condițiilor din închisori, țara noastră urmând să plătească 80 de milioane de euro pe an.

Noi trebuie să plătim în jur de 80 de milioane de euro pe an din cauza faptului că în pușcării sunt condiții extraordinar de grele. Ne-a obligat Comisia Europeană. România ar trebui anul ăsta să plătească prima sumă.

Eu n-am nicio treabă nici cu liberalii, nici cu PSD-ul. Vă spun pur și simplu ca om: am fost avocatul poporului și am văzut condițiile din pușcării. Am intrat acolo!” a subliniat Gheorghe Iancu.

Confruntat cu temerile unor persoane, conform cărora odată cu grațierea, societatea va fi năpădită de numeroși răufăcători (tâlhari, ucigași, violatori etc.), fostul avocat al poporului a reacționat vehement: „Acești oameni habar n-au de cele două instituții! Pur și simplu, gândesc prin mintea altora, nu prin mintea lor. Alții le spun să aibă reacția aia. Ei habar n-au!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *