Skip to content
Politică

Gheorghe Iancu explică situația celor 3 ministere rămase fără miniștri: cine îi vor înlocui pe interimari și ce atribuții vor avea

Digi 24

Profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu – fost Avocat al Poporului – a acordat vineri o declarație exclusivă pentru PSnews.ro, în care a comentat situația delicată de la Guvern.

Amintim că începând de vineri, Guvernul rămâne fără miniștri la Justiție, Fonduri Europene și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, după ce au expirat cele 45 de zile de interimat.

În acest context, profesorul de drept constituțional a susținut că cele 3 ministere vor fi preluate, începând de vineri, de câte un secretar de stat, până când președintele anunță o decizie. Totodată, Gheorghe Iancu a adăugat că secretarul de stat poate să rămână tot mandatul.

„Nu se întâmplă nimic. Este numit un secretar de stat până când domnul președintele Klaus Iohannis va anunța decizia. Secretarul de stat poate să stea tot mandatul. Dacă Iohannis îl va numi pe ministru propus să îl înlocuiască pe cel dinaintea lui bine, dacă nu, rămâne secretarul de stat până se termină mandatul.

Vorbim de un secretar de stat care este numit prin ordin de către prim-ministru la propunerea ministrului. Acesta va rămâne în funcție până în momentul în care, eventual, președintele se decide să aprobe numirea.

Eu asemenea lipsă de civism din partea președintelui n-am văzut până acum la nimeni. Numai la olandezi și la belgieni am văzut așa ceva”, a declarat profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu.

Ce atribuții va avea secretarul de stat care va ține locul ministrului

Nu în ultimul rând, fostul Avocat al Poporului a precizat că secretarul de stat care îl va înlocui pe ministrul interimar  va avea aceleași atribuții ca ministrul.

Secretarul de stat va avea exact aceleași atribuții pe care le are ministrul. Poate să semneze documente, să facă ce face un ministru, pentru că este înlocuitorul ministrului. E ca și ministrul. Nu este acea situație când cineva îl înlocuiește pe șeful Senatului pe o anumită perioadă de timp, care are numai anumite atribuții. Aici are toate atribuțiile ministrului”, a conchis Gheorghe Iancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *