Skip to content
Politică

Gheorghe Iancu desființează planul PSD: Iohannis poate să refuze numirea Olguței Vasilescu EXCLUSIV

comisarul.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu va semna decretele de numire în funcţia de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguţa Vasilescu şi pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru a prelua Ministerul Dezvoltării Regionale pe motiv că sunt nepotrivite. De asemenea, şeful statului nu a semnat decretul de revocare a lui Paul Stănescu din funcţie, chiar dacă în cadrul CEx al PSD s-a decis remanierea sa.

Ulterior, social-democraţii au votat, în şedinţa de marţi a BPN al partidului, ca Lia Olguţa Vasilescu să fie propusă pentru Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pentru portofoliul Transporturi.

În acest context redacția PSnews.ro a luat legătura cu profesorul de drept constituțional – fostul avocat al poporului –  Gheorghe Iancu pentru a-l întreba dacă poate președintele Klaus Iohannis să refuze noua propunere a PSD de preluare a portofoliului Dezvoltării Regionale de către Olguța Vasilescu.

Astfel, fostul avocat al poporului ne-a declarat că este poaibil ca președintele României să facă un nou refuz, pe motiv că este vorba de alt minister, iar din punct de vedere constituțional are voie să refuze o singură dată, motivat, numirea în funcție a unui ministru,

Într-adevăr este o problmeă. Problema este pe minister, nu pe persoane. Adică eu refuz o persoană la ministerul X. Dacă înlocuiesc pentru același minister nu poate să mai refuze, pe când dincolo s-ar putea să refuze. Este alt minister și este prima dată când este propusă. PSD, dacă păstra propunerile inițiale, Olguța Vasilescu la Transporturi și Laufer la Dezvoltare, președintele nu mai putea să refuze”, a spus Gheorghe Iancu

Chestionat în legătură cu decizia PSD de a schimba propunerile inițiale, Olguţa Vasilescu la Ministerul Transporturilor și Ilan Laufer la Dezvoltare Regională,  profesorul de drept constituțional a spus că „Nu înțeleg această mutare. Am văzut multe lucruri care nu prea coincid cu cartea. Spunea cineva la televizor că au foarte mulți specialiști în drept constituțional și nu prea știu pe nimeni pe la dânșii. De aceea mi s-a părut anormal. În al doilea rând nu știu de ce nu se reglementează refuzul președintelui, nu nenumirea. Sunt două etape. Este refuzul de a lua în discuție, de a putea discuta despre o persoană și cealaltă discutăm, dar nu emit decretul. Sunt două momente. Pentru prima, Curtea Constituțională nu dat nicio decizie și  ar urma ca PSD să facă o plângere și să se pronunțe și pe tema aceasta”, a declarat în exclusivitate pentru PSnews.ro Gheorghe Iancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *