Avocatul Gheorghe Piperea vorbește pe pagina sa de Facebook despre cazul Euroins, unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri de pe piața asiguratorilor auto. Acesta spune că falimentul Euroins se instalase deja de mai mult de un an.
„Toată lumea se face că nu vede elefantul din sufragerie.
Dar hai să vi-l indic eu.
Falimentul Euroins se instalase deja de mai mult de un an.
Întârzierea cu mai mult de 7 luni a declarației de faliment este infracțiune: se numește bancrută simplă.
Într-un an s-a putut colecta o sumă enormă din prime RCA. Zeci de milioane de euro, poate chiar sute. De la șoferii obligați să dețină polița de asigurare RCA, pentru a circula pe drumurile publice.
Bulgarii au avut timp să transfere activele către un “re-asigurător”. Inclusiv aceste încasări. Acum, peste 100 de mii de inși sunt târâți în instanțe pentru a-și recupera pagubele de la “asigurător”. Culmea este că sunt peste 2,8 milioane de șoferi “asigurați” la Euroins, plus zeci de mii de transportatori de marfă sau persoabe care acum trebuie să plătească alte polițe, mult mai scumpe.
Această externalizare de active și bani este tot o infracțiune: dacă transferul s-a făcut în dauna creditorilor, fapta se numește bancrută frauduloasă.
În plan civil, actele juridice de transfer vor putea fi anulate în procedura de faliment, iar activele + banii aduse înapoi, la masa bunurilor + valorilor de lichidat, cu consecința dublă că vinovații vor fi pedepsiți, iar presiunea pe banii publici va fi fost mai mică sau chiar eliminată.
Un lichidator profesionist, curajos și independent va putea face ambele treburi.
Un lichidator pus cu mâna de știți-voi-cine va pune batistuța roz pe țambal, atât în legătură cu bancruta, cât și în legătură cu acțiunea în reîntregirea patrimoniului deja golit al Euroins.
Avertizorii de integritate spun că anul de zile de întârziere de care este vorba mai sus ar fi fost lăsat să treacă pentru ca bulgarii, strânși cu ușa, să sară cu sfânta șpagă. Chiar managerul bulgar al Eurohold dădea de înțeles acum o lună că ăsta e motivul real al controalelor repetate efectuate de ASF, dar numai pipăind fondul (sau trăgând mâța de coadă), iar nu luând taurul de coarne. Adică, un șantaj soft, ca să fie bine și să nu fie rău – cum bine zicea un mare filosof bulgar anonim.
Eu consider că bulgarii, mai degrabă, s-au scos cu acest an de zile de respiro. Dacă lumea bună a tehnocrației și a judecătorimii și a serviciilor secretoase vor reuși acea punere a batistuței roz pe țambal, frauda va fi fost relativ repede uitată și vinovații, scăpați. Oricum, vin crize și falimente bancare mult mai mari – cine o să se mai uite la un mizilic de 400 de milioane de euro?
Hint: ați văzut cumva vreo arestare, vreo mișcare măcar, de la diicot, în dosarul City Insurance? Nu, nu ați văzut, că nici eu nu am văzut. Nici nu veți vedea, până la împlinirea termenului de prescripție”, a spus Piperea