Skip to content
Economie Societate

GHID Ce trebuie să faci pentru a avea acces la 20.000 de lei oferiți de stat pentru montarea de panouri fotovoltaice

În condiţiile în care se apropie momentul în care va demara programul de susţinere a montării de panouri fotovoltaice acasă, prin care statul oferă 20.000 de lei oricui doreşte să instaleze un sistem fotovoltaic, tot mai mulţi doritori întreabă ce trebuie să facă pentru a intra în acest program şi a primi finanţarea.

Persoanele fizice care doresc să se înscrie în programul guvernamental prin care pot primi până la 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice vor putea face asta începând cu luna martie, după cum a declarat recent preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică, citat de economica.net.

Apropierea acestui termen îi face pe mulţi să întrebe ce trebuie făcut pentru a participa la acest program şi a primi finanţarea de la stat.Cum programul de derulează prin intermendiul instalatorilor care vor fi agreaţi de AFM, am solicitat unei astfel de firme să explice, cât se poate de succinct şi de clar, ce este de făcut.

Explicaţiile au fost oferite de Paul Varga, administrator la firma Green Seiro SRL din Sibiu.

Firma are experienţă în domeniu, în condiţiile în care, potrivit propriilor date, a montat în mai multe ţări europene (Germania, Polonia, Grecia) parcuri fotovoltaice cu o capacitate însumată de 100 MW, iar în România a montat deja pe acoperişurile caselor sisteme on şi off-grid de circa 1 MW.

Iată explicaţiile reprezentantului firmei Green Seiro:

In primul rand trebuie sa stim ca acesti 20.000 RON reprezinta 90% din valoarea totala a unui sistem fotovoltaic, iar restul de 10% trebuie sustinuti de catre beneficiarul sistemului. De exemplu, un sistem are valoarea de 22.000 Ron (sistem de aproximativ. 2.5kWp – 3kWp) , 20.000 RON sustine AFM iar 2000 RON sustine beneficiarul.
Sistemul de 3kWp poate produce aproximativ 356kWh in medie, lunar.

Pentru un sistem de 3 kWp cu un randament de 15%, tinand cont de o crestere de 1% pe an a pretului energiei electrice, si o scadere a randamentului panourilor de 0,5% pe an, economisiti aproximativ 22.800 RON pe durata de viata a sistemului.

Pasii care trebuie urmati pentru obtinerea celor 20.000 RON de la stat pentru instalarea unui sistem fotovoltaic:

1. Beneficiarul trebuie sa mearga la un instalator validat de AFM, pentru inscriere.

2. La instalator trebuie sa se prezinte cu urmatoarele documente:
– Cerere de finantare tehnoredactata (anexa nr.4 din ghid) (se gaseste pe site-ul AFM sau la instalator);
– Copie act de identitate (valabil la data inscrierii);
– Extras Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile, rezultat pentru dreptul de proprietate;
– Certificat de atestare fiscala privind obligatiile de plata catre bugetul de stat emis pe numele beneficiarului;
– Certificat de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale.

In termen de 90 de zile de la publicarea centralizatoarelor cu solicitantii aprobati, acestia au obligatia de a prezenta ATR (Aviz tehnic de racordare,) care se obtine de la distribuitorul de energie electrica, in copie la instalatorul sistemului.

De aici totul tine de instalator, pentru depunerea si obtinerea finantarii fondurilor.

Exista si a doua varianta de finantare pentru locuintele izolate, neracordate la reteaua nationala de distributie.
In acest proiect vorbim despre suma de 25.000 RON oferita de AFM (100% din valoarea cheltuielilor eligibile) inclusiv TVA, pentru fiecare imobil aflat la o distanta de cel putin 2 km fata de reteaua de distributie a energiei electrice.
La acest proiect actele necesare sunt relativ la fel si dar, pe langa cele mentionate mai sus, adaugam urmatoarele:
– certificatul de atestare privind obligatiile la Fondul pentru mediu, emis pe numele solicitantului;
– hotararea consiliului local privind acordul de participare in cadrul programului;
– acordul detinatorului gospodariei privind participarea in cadrul programului in conditiile prevazute in ghid. (anexa nr. 3 din ghid).

36 comentarii la “GHID Ce trebuie să faci pentru a avea acces la 20.000 de lei oferiți de stat pentru montarea de panouri fotovoltaice

 1. O lista cu instalatorii acreditati unde gasim?Am pus o intrebare asemanatoare si am primit raspuns ca in zona unde locuiesc,ar fi 3 asemenea instalatori dar,cine sunt??Spor in toate!!

 2. Buna ziua!
  Numele meu este Coman Liviu.
  As dori sa mi spuneti daca in urma instalarii sistemului fotovoltaic de 8kw, surplusul acumulat in timpul anotimpurilor calduroase,poate fi folosit pe perioada iernii?
  Multumesc!

 3. Buna ziua.Cum putem lua legătura cu dl. Paul Varga administrator la firma GREEN SEIRO din Sibiu pentru programul guvernamental de susținere si montării de panouri fotovoltaice de statul Roman

 4. Da dar va rog publicati un articol despre ce inseamna aviz ATR de la distribuitorul de energie electrica ,ce acte sant necesare pt obtinerea acestuia si mai ales cam cat se cheltuie pt obtinerea acestui aviz…plus cheltuiala cu mentenanta sistemului..va multumesc!../

 5. E o exagerare ca un sistem fotovoltaic de 3 kw face 22000 RON.
  Un astfel de sistem se găsește și la 13 ooo RON vezi internetul

  1. Da Ioan dar de unde sa ,,maninca „si smecheri caci manopera e 50/100 din valoarea credituluide asta si sistemele sunt asa de mici 2,5-3kw.
   De 3 kw in Germania este de 2700Euro ,acum dati cu parerea undei diferenta ,ba te mai pune si pe tine sa contribui cu 2000 de lei ,deh bani de scobitori pentru dinti instalatorulu.

 6. Abia in martie o sa fie publicata lista cu instalatorii validati de afm..pana atunci interesati va de tipul panourilor ,monocristaline,policristaline,amorfe,si mai sant si alte tipuri,si mai ales ce inseamna avizul ATR pe care dv trebuie sa il obtineti si cat costa acest aviz..si cat dureaza sa il obtineti…

  1. Cele mai bune sunt monocristalinele , dar problema e cu ATR caci vor pune bete in roate ENELU, CEZUvor zice ca nu sunt conditi tehnice si adio cu proiectul ,de ce sa iei tu bani pe curent si certificate las ca mai bine le platim lor…..

 7. Buna ziua. Doresc sa stiu unde gasesc un instalator agreat ptr.montarea panourilor voltaice cu fonduri in jud.Galati.

 8. Nu este adevărat. Înscrierile se fac pe sait la Ministerul Mediului, niciodată la vreo firma sau srl. Poate o avea firma din Sibiu vreun blat. Nu va lăsați păcăliți. In rest este corect, dar asta cu înscrierile unde se fac este important.

 9. Am avut mari probleme cu Eiectrica Furnizare S A si inca nu s-au terminat ;doresc sa fac parte din acest program .As dori sa stiu daca im JUD Vrancea este o firma acreditata si daca da care este.

  1. buna am vazut ca ati intrebat de numar de telefon ma puteti ajuta si pe mine daca stiti ceva un numar de telefon sau firma care se ocupa multumesc frumos

 10. Bună ziua
  Suntem din R. Moldova și am dori și noi sa accesam așa fonduri. Am inițiat o afacere în agroturism și ne interesează instalarea sistemului fotovoltaic.
  Suntem și cetățeni romani cu acte în regula.
  Dacă e posibil să avem și noi o informare mai completa
  Mulțumesc

 11. Va rog Comunicati-mi si mie distribuitori pentru Targu jiu Gorj Si daca ma poate informa cineva daca in cazul in care am beneficiat de program Casa verde la montarea Panouri solare apa calda mai pot participa la programul Casa verde Panouri fotovoltaice !!!!

 12. V-as ruga sa-mi spuneti daca la Baile Herculane exista posibilitatea de eligibilitate la o casa noua , reteaua electrica fiind la distanta de 15 m de imobil ?!

 13. Buna ziua ,pe judetul cluj cu ce firma se poate lua legatura in vederea accesari de panourii fotovoltaice suventionate de stat de 20.000 lei si de cand se incepe ? Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *