La alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024 votarea începe la ora 7,00 dimineaţa şi se încheie la ora 22,00. Acest proces se va putea prelungi, în mod excepţional, până la ora 23,59, în cazul în care mai sunt votanţi la rând.
Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, citat de Agerpres, la alegerile locale, cetăţenii români vor putea vota numai la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului.
Secția de vot o puteți afla accesând site-ul Registrului Electoral.
La secţia de votare unde sunt arondaţi, alegătorii vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei un set de cinci buletine de vot:
– pentru alegerea cetăţenilor români în Parlamentul European
– pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean/primarului general al Capitalei
– pentru alegerea Consiliului General al Municipiului Bucureşti/Consiliului Judeţean
– pentru alegerea primarului localităţii/pentru alegerea primarului de sector
– pentru alegerea Consiliului local al unei unităţi administrative-teritoriale/Consiliu de sector
Alegeri locale și europarlamentare 2024. Cum aplicăm ștampila pe buletinul de vot
Potrivit preşedintelui AEP, alegătorul poate pune ştampila pe fiecare buletin de vot şi va avea la dispoziţie, pentru prima dată, o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila după ce a fost aplicată.
Puteți să vă exercitați dreptul de vot pentru ambele tipuri de alegeri sau doar pentru unul dintre ele. Dacă veți vota pentru ambele scrutinuri, veți semna pe două liste electorale separate.
Potrivit unui ghid electoral realizat de Expert Forum, ștampila de vot trebuie aplicată pe un singur patrulater de vot de pe buletinul de vot, în așa fel încât opțiunea alegătorului să fie clară.
Votul este valabil în cazul în care, deși ștampila aplicată
a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă (la fel ca în fotografia de mai jos).
ATENȚIE: Buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila „VOTAT” sau pe care pe care ștampila a fost aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara patrulaterelor sunt declarate NULE.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News