Skip to content
Politică

Ghimpele din coaliție. Ce actual ministru susținea desființarea CCR

newsbv.ro

Agitația ultimelor zile i-a avut în prim-plan, printre alții, pe protestatarii de stradă și pe unii ziariști care s-au pronunțat pentru desființarea Curții Constituționale a României (CCR). Citiți în cele ce urmează cine este ghimpele din prezenta coaliție guvernamentală – mai precis, care dintre actualii miniștri susținea același lucru în 2010.

Este vorba despre Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe. În august 2010, când era senator PNL, politicianul a prezentat la Școala de Vară a Tineretului Liberal o serie de principii ale revizuirii Constituţiei. Unul dintre acestea se referea la desfiinţarea Curţii Constituţionale.

„S-a dovedit, mai ales în ultimii ani, că această instanţă a devenit pur şi simplu un organism care legiferează. Or, nu aceasta este menirea Curţii Constituţionale. Cred că atribuţiile Curţii Constituţionale pot foarte bine să fie preluate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De fapt s-ar reveni astfel la situaţia existentă în perioada interbelică, atunci neexistând Curtea Constituţională, litigiile de natură constituţională fiind judecate de ÎCCJ”, a declarat Meleşcanu pentru Cotidianul.ro.

Site-ul de știri citat amintește – chiar dacă fără să nominalizeze – că și unii fruntași din PSD se pronunțaseră în același sens, al desființării CCR. Trebuie precizat contextul: Curtea (condusă în acei ani de către fostul senator PDL Augustin Zegrean) era ținta acuzațiilor venite din partea opoziției, potrivit cărora instituția ar fi răspuns ordinelor venite de la președintele de atunci al României, Traian Băsescu, mai ales că în același an, 2010, CCR stabilise drept constituțională legea care diminua cu 25% salariile bugetarilor, chiar dacă aceeași Curte desființase altă prevedere legală – cea care urmărea să taie și pensiile.

Doi ani mai târziu, în iulie 2012, o știre făcea înconjurul presei: un acord dintre USL-ul aflat pe atunci la guvernare și mai mulți reprezentanți ai societății civile (cel mai proeminent fiind Mircea Dogaru, președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate – SCMD) se referea la desființarea nu doar a CCR, ci și a DNA, ANI și CNSAS, potrivit România Liberă.

Redacția PSnews.ro a încercat luni să obțină un punct de vedere de la ministrul Teodor Meleșcanu, însă demnitarul nu a putut fi contactat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *