Skip to content
Politică

Ghinea îngroapă protocolul de colaborare prin atacul la Nicușor Dan. De ce conflictul dintre PNL și USRPLUS nu va înceta până la alegeri

Facebook/Cristian Ghinea

Protocolul de colaborare semnat între principalele formațiuni politice aflate la guvernare, nu a rezistat nici o lună de zile. Acest document reprezenta și un act de bună credință, nu doar un set de reguli pentru revocarea unor miniștri. USRPLUS și PNL promiteau de fapt că nu își vor mai aplica lovituri sub centură și că vor încerca să guverneze prin consens. Promisiunile nu au rezistat prea mult.

USRPLUS dă foc protocolului de colaborare

Zilele acestea, Ministrul fondurilor europene Cristian Ghinea îl critică, într-un interviu acordat Spotmedia, pe primarul Capitalei, Nicuşor Dan, despre care afirmă că ”suferă de sindromul de “Mesia din debara”.

”I-a tratat pe consilierii USR-PLUS ca pe ăia mici şi proşti care îl votează orice ar fi. Dl Nicuşor Dan suferă de sindromul de “Mesia din debara”. Îl ştiu foarte bine de la USR. El stă într-o debara şi este un fel de Mesia. Nu vorbeşte cu nimeni, nu dă telefoane, nu răspunde la telefoane şi dă bule. Toată lumea trebuie să stea drepţi şi să execute că dă el bule. Nu merge aşa! E primarul Capitalei, nu a fost votat şef la Şoimii Patriei”, acuză Ghinea, într-o încălcare evidentă a protocolului de colaborare USRPLUS – PNL -UDMR.

Scopul protocolului încheiat de liderii coaliției de guvernare era, printre altele și acela de a evita pe termen mediu și scurt spălarea rufelor în public. Altfel spus, divergențele din interiorul coaliției ar fi trebuit rezolvate în spatele ușilor închise, astfel încât să se evite un scandal public. Cristian Ghinea nu doar că nu a încercat să mențină eventualele tensiuni pe care le avea cu Nicușor Dan în spatele ușilor închise, dar dimpotrivă, a ieșit public și le-a pus pe tapet în cadrul unui interviu, știind că acest interviu va face furori. Sintagma peiorativă “Mesia din debara” e una aleasă cu grijă. Nimic nu este întâmplător. Oriunde în lume, putem spune limpede că un ministru care atacă un primar de capitală își depășește cu mult atribuțiile. Atacul lui Ghinea la primarul Nicușor Dan este unul cât se poate de intenționat. După acest atac va urma, în mod logic, o replică, fie ea doar din partea lui Nicușor Dan, fie și din partea PNL. Totul ar putea degenera într-o nouă spirală conflictuală.

De ce nu vor înceta tensiunile din coaliție

Tensiunile dintre PNL și USRPLUS au șanse mici să se domolească în viitor. Dacă cele două formațiuni politice nu ajung la o înțelegere comună în ceea ce privește interesul public și rolul unei coaliții politice, șansele sunt ca această spirală conflictuală să se adâncească. Problema majoră constă în faptul că USRPLUS și PNL sunt în realitate doi rivali prinși într-un război tacit chiar din momentul preluării guvernării. Problemele au început chiar după alegeri. Atât PNL, cât și USRPLUS au obținut un scor sub așteptări la alegerile parlamentare din decembrie, fiind astfel forțate să guverneze împreună într-o formulă care nu convenea nimănui. PNL spera că va putea evita o guvernare incomodă alătur de USR-PLUS, prin cooptarea UDMR și PMP, însă eșecul celor din urmă i-a forțat pe liberali să guverneze alături de USR-PLUS. Aceștia din urmă, la rândul lor, sperau că vor obține un scor aproape de paritate cu PNL, forțând astfel o distribuire aproape egală a mandatelor și chiar impunerea premierului.

Actuala coaliție e prin urmare una de conjunctură, compusă în realitate din doi rivali politici. În aceste  condiții, episoade ca cel descris mai sus vom mai avea, în ciuda protocoalelor și a declarațiilor de bună purtare. Șansele sunt ca aceste tensiuni să țină până la alegerile din 2024, atunci când vom avea o redistribuire a mandatelor și o nouă arhitectură parlamentară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *