Statuia din Verona a Julietei, personajul lui William Shakespeare din probabil cea mai celebră poveste de dragoste, „Romeo şi Julieta”, s-a uzat din cauza mângâierilor şi a „atingerii” constante a turiştilor: pe sânul drept al acesteia a fost descoperită o gaură. Deja în urmă cu 10 ani, originalul a fost înlocuit cu o copie din acelaşi motiv, relatează presa locală.
Faimoasa statuie a Julietei, amplasată în curtea casei din Via Cappello de la Verona, a suferit deteriorări serioase din cauza numeroaselor „mângâieri” primite din partea turiştilor.
Reproducerea în bronz a figurii Julietei a căzut victimă uzurii rezultate de pe urma atingerii continue din partea vizitatorilor. O mică gaură a apărut pe pieptul drept al sculpturii, vizat în mod special de turiştii care consideră gestul ca fiind un simbol al norocului pentru propriile poveşti de dragoste. Această scenă a devenit acum o tradiţie obligatorie, mai ales în rândul cuplurilor tinere.
Statuia Julietei atrage vizitatori de toate vârstele, din întreaga lume. Figura de bronz se află sub balconul dintr-o curte mică în care se spune că Romeo ar fi curtat-o pe Julieta, atrăgând zilnic sute de vizitatori care se adună acolo pentru un selfie şi pentru a-i atinge sânul ca parte a unui ritual despre care se crede că aduce noroc în dragoste. Se crede însă că transpiraţia de pe mâinile lor a provocat apariţia micii găuri.
Este deja a doua oară când abundenţa atingerilor deteriorează statuia Julietei. În 2014, statuia originală, care se afla în curte de mai bine de 40 de ani, a fost înlocuită cu o copie care a costat 15.000 de euro, finanţată de o asociaţie catolică.
Actuala statuie a Julietei este o reproducere după cea realizată în 1972 de sculptorul Nereo Costantini. Această copie a înlocuit lucrarea originală, care a fost deteriorată în urmă cu zece ani, din cauza uzurii cauzate de vreme şi de atingerile continue ale vizitatorilor.
Acum, municipalitatea din Verona va trebui să evalueze dacă este necesară o intervenţie similară pentru statuia deteriorată şi ia în considerare totodată un proiect de revizuirii a accesului la sit. Administraţia a început deja o nouă intrare experimentală dinspre Teatro Nuovo, menţinând doar ieşirea din curte, în vederea unei posibile treceri la o intrare cu plată pentru vizitarea curţii. Acest proiect este însă legat de rezolvarea litigiilor cu alte activităţi prezente în curte, care nu este proprietate exclusivă a municipalităţii.
Julieta a fost în centrul unei controverse în decembrie, după ce directorul unei şcoli din Toscana a criticat ritualul de atingere a sânilor ca fiind „sexist”, reaminteşte The Guardian.
„Statuia deteriorată trebuie reparată şi nu există nicio îndoială în această privinţă”, a scris jurnalistul Enrico Ferro pe site-ul local de ştiri, il Mattino di Padova. „Cu toate acestea, trebuie să ne gândim şi la viitor. Este corect să continuăm să le permitem turiştilor să atingă pieptul Julietei? Sau ar fi poate mai potrivit să acceptăm argumentul directorului care a judecat-o ca fiind sexistă?” – arată jurnalistul.
Davide Albertini, vicepreşedintele unei asociaţii de mici întreprinderi din zonă, a sugerat plasarea statuii mai sus. „De asemenea, aş pune, poate, o cutie poştală sub ea pentru a păstra scrisorile de la îndrăgostiţi”, a declarat el pentru ziar. „Poate că acesta ar fi un ritual mai romantic”, a adăugat Albertini.
Curtea se află lângă Casa di Giulietta, o clădire renovată din secolul al XIII-lea care a aparţinut unei familii nobile, del Cappello, despre care localnicii cred că l-a inspirat pe Shakespeare să aducă în scenă familia fictivă a Julietei Capulet din „Romeo şi Julieta”. Balconul a fost adăugat clădirii în secolul al XX-lea.
Astăzi, Casa di Giulietta este un muzeu cu o colecţie de picturi, costume din epoca renascentistă şi patul care a apărut în adaptarea cinematografică a piesei lui Shakespeare de către Franco Zeffirelli în 1968. Însă majoritatea turiştilor renunţă la muzeu pentru a vedea statuii.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News