Skip to content
Politică

Ghișeele – eternul coșmar. Cozmanciuc, proiect de lege pentru debirocratizare

stiri-neamt.ro
" "

Ghișeele – eternul coșmar.

Deputatul Mugur Cozmanciuc (președintele PNL Neamț) a inițiat un proiect de lege menit să pună capăt unui etern coșmar din societatea românească: birocrația.

Potrivit iniţiativei legislative, nicio persoană fizică sau juridică de drept privat nu are obligaţia de a transmite şi nici nu îi pot fi solicitate, de către o instituţie sau autoritate publică, date sau informaţii existente deja în sistemul public, scrie Ziarul Evenimentul.

Un studiu recent realizat în luna octombrie relevă că 15% din antreprenorii intervievaţi au arătat că birocraţia este unul din obstacolele pe care le întâmpină şi care le creează dificultăţi în buna desfăşurare a activităţilor companiilor pe care le conduc.

„Începând cu data de 30 decembrie 2018, nicio persoană fizică sau juridică de drept privat nu are obligaţia de a transmite şi nici nu îi pot fl solicitate, de către o instituţie sau autoritate publică, date sau informaţii existente în sistemul public”, se arată în prevederile proiectului de lege.

Preşedintele PNL Neamţ a precizat că este vorba despre continuarea unei măsuri asumate în campania electorală, prin care liberalii au promovat ideea simplificării relaţiei dintre cetăţean şi stat.

„În urma mai multor discuţii cu colegii parlamentari și cu cetăţeni, am constatat că este o corvoadă pentru mulţi dintre noi gestionarea relaţiei cu statul. Uneori trebuie să te pregăteşti mental şi sufleteşte înainte de a ieşi din casă pentru a merge să îţi rezolvi problemele. Odată ajuns în faţa ghişeului, după un timp petrecut la coadă, te trezeşti că nu ai cine ştie ce copie a unui act, fie nu ai dosar cu şină şi nu rezolvi treaba. Şi trebuie să o iei de la capăt. Şi te enervezi. Normal, de altfel. De aceea, prin acest proiect de lege ne dorim să contribuim la debirocratizare, pe modelul unor alte ţări europene. Într-adevăr: implementarea acestei legi va presupune un efort substanţial în ceea ce priveşte centralizarea informaţiilor, dar poate aşa se vor face paşi înainte. Suntem în curând în anul 2018 şi Internetul este o componentă vitală a vieţii de zi cu zi. De aceea trebuie să ne folosim de această resursă pentru a simplifica şi relaţia cetăţean-stat”, a explicat Cozmanciuc.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *