Skip to content
Politică

Ghiță a virusat Justiția. Șeful PSD online nu prinde semnal de net, iar magistrații sunt confuzi EXCLUSIV

a1.ro

Fost sef al departamentului „PSD online”, Sebastian Ghiță este o pasăre rară la vedere pentru magistrații din România care trebuie să judece mai multe dosare  în care fostul deputat este acuzat de fapte de corupție.

Fugit în Serbia, coordonatorul campaniilor PSD online pare urmărit de ghinion ori poate favorizat de soartă, din moment ce, la audierile online programate până acum, partea sârbă, unde Ghiță este reținut sub măsura de control judiciar până la extrădarea sa, invocă de fiecare dată o conexiune slabă de internet.

I-a virusat pe sârbi?

Instanțele din România au 3 dosare pe rol în care Sebastian Ghiță este învinuit de diverse fapte de corupție, într-unul dintre acestea, dosarul Hidro, apărând alături de Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, iar în altul, dosarul Ponta-Blair,  fiind cercetat și fostul premier.

Niciunul nu face vreun pas înainte, cele 6 videoconferințe programte până acum fiind blocate de diverse defecțiuni tehnice. Ironia face ca, pentru ultima dintre acestea, programată pentru joi, 06 iulie, instanța din Belgrad să anunțe cu 24 de ore înainte o conexiune deficitară care nu a permis audierea învinuitului.

„Videoconferința programată pentru 6 iulie 2017 (…) privindu-l pe Ghiță Sebastian Aurelian nu va putea fi efectuată, datorită imposibilității comunicate de instanța din Serbia”, a anunțat sec Tribunalul Prahova.

Pentru magistrații instituției, chestiunea este de-a dreptul năucitoare, judecătorii prahoveni ridicând din umeri în fața impasului survenit în derularea procesului. „Putem să vă spunem că s-a stabilit un nou termen de audiere prin videoconferință, pe 09 august. În rest, nu știm cum ar trebui procedat. Poate cei din Minister să ne ajute”, au declarat reprezentanții Biroului de Presă din cadrul Tribunalului Prahova, contactați de PSNews.ro.

Stă în puterea instanței

Deși ar dori să aibă mai repede decizii ale instanțelor în dosarele sub care Ghiță a fost pus sub acuzare, procurorii DNA sunt nevoiți să lase chestiunea audierii la latitudinea instanțelor de judecată. „Instanța trebuie să solicite suport tehnic suplimentar. Procedura este aceeași ca în orice caz. Procurorul nu are atribuții în acest sens. Ce-i drept, nu ne-am mai confruntat cu astfel de situații”, au precizat reprezentanții Biroului de informare și relații publice din DNA.

Norica Nicolai are soluția: comisii rogatorii

Fost procuror, Norica Nicolai așteaptă ca instanțele blocate de conexiunea buclucașă cu Sebastian Ghiță să solicite Ministerului Justiției să se implice în rezolvarea acestei chestiuni. Mai mult, europarlamentarul crede că problema ar putea fi chiar în curtea noastră, la softul folosit pentru asigurarea transmisiunilor video pentru instanțe.

În plus, mai există o procedură care nu ar avea de ce să se lovească de impedimente tehnice, comisia rogatorie.

Numai autoritățile române, prin Ministerul Justiției, pot cere celui care a făcut programul de videoconferință îmbunătățirea conexiunii. Sârbilor nu ai ce să le ceri. Se poate folosi comisia rogatorie. Se dă mandat, se  pun întrebările și îl audiază instanța sârbă.

Sunt chestiuni care țin de noi, nu de cooperarea judiciară. Dacă problema este doar în Serbia va trebui formulată o cerere în termeni foarte politicoși prin care să se solicite asigurarea unor condiții mai bune de transmisie sau asigurarea unui suport tehnic suplimentar. Dar, chestiunea trebuie pusă în mod delicat ca să nu ne lovim de un refuz.

Nu este o chestie pe care să o fi întâlnit des, dar, ce-i drept, procedura de audiere prin videoconferință este destul de nouă. Nu cred că este ceva suspect. Ține strict de calitatea programelor implementate pentru videoconferințe în Justiție”, explică europarlamentarul Norica Nicolai

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *