Skip to content
Politică

Gibraltarul Britanic, principalul obstacol în negocierile celor 27 după Brexit

abceconomics.com

Negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să se înţeleagă asupra problemei Gibraltarului, după Brexit, într-o reuniune, fără cel britanic, vineri, la bruxelles, potrivit unor diplomaţi, relatează Reuters.

Aceste negocieri, care au durat aproximativ trei ore, s-au încheiat fără un acord. ”Munca va continua”, a declarat un diplomat.

Viitorul micului teritoriu britanic situat în extremitatea de sud a Spaniei a devenit, în ultimele zile, principalul obstacol în validarea, duminică, de către liderii UE, a ”acordului retragerii” britanice din Uniune.

Premierul britanic Theresa May urmează să se întâlnească sâmbătă seara cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, cu o zi înaintea Consiliului European extraordinar, la Bruxelles.

Şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez ameninţă să voteze împotriva ieşirii Regatului Unit din UE şi ”declaraţiei politice” cu privire la ”relaţiile viitoare” între europeni şi britanici pe care urmează să le adopte duminică statele membre ale Uniunii, în cazul în care în ele nu figurează menţiunea că statutul viitor al Gibraltarului urmează să fie negociat în mod direct între britanici şi spanioli – şi nu europeni, informează news.ro

Această idee nu-i seduce deloc pe partenerii săi europeni, care-l suspectează pe Pedro Sanchez de o manevră politică menită să-i consolideze autoritatea politică înaintea alegerilor regionale prevăzute în decembrie în Analuzia.

În realitate – Spania nu dispune de un drept de veto – Articolul 50 al Tratatului UE de la Lisabona care reglementează ieşirea unui stat membru prevede că acordul retragerii trebuie să fie aprobat nu cu unanimitate, ci cu cu o majoritate calificată a statelor membre.

Liderii europeni doresc, însă, să continue să prezinte un front unit în faţa Londrei, aşa cum au făcut-o de la începutul negocierilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *