Skip to content
Politică

Gigel Știrbu dă din casă. Cum închide PSD ochii la situația din TVR EXCLUSIV

semnaluloltului.wordpress.com
" "

Deputatul PNL Gigel Știrbu – președintele Comisiei de cultură din forul legislativ inferior – a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat cum parlamentarii PSD din aceeași comisie par să închidă ochii la situația din TVR.

Amintim că atât fostul secretar executiv al PNL Radu Carp, cât și actualul vicepreședinte Gigel Știrbu și-au exprimat public joi revolta față de faptul că televiziunea publică a difuzat miercuri seară interviul cu Sebastian Ghiță fără să solicite puncte de vedere din partea celor acuzați de către ex-deputatul PSD / PRU.

" "

CITIȚI ȘI: UPDATE Se-ngroașă gluma: șefa TVR, chemată de PNL să dea socoteală pentru interviul cu Ghiță

În aceste condiții, redacția PSnews.ro l-a contactat tot joi pe Gigel Știrbu, pentru mai multe detalii legate de demersul de a o chema la comisie pe Doina Gradea, președintele-director general al Societății Române de Televiziune (SRTv).

Încă de la început, deputatul de Olt a evidențiat obligația TVR legată de transparența funcționării, având în vedere că televiziunea este finanțată din bani publici.

„Eu nu pot să-mi dau cu părerea despre ceea ce a stat în spatele deciziei de a difuza acest interviu și nici nu-i treaba mea. Această solicitare a venit din partea mai multor colegi din comisie. Am vrut să-i adresăm anumite întrebări doamnei Doina Gradea: cum, timp de o oră în prime time, a dat acest interviu și n-a scos un cuvânt despre ceea ce se întâmpla în Covasna, când oamenii fugeau din calea apelor cu agoniseala de-o viață în spate? Cei de la ISU se omorau cu vijeliile și cu viiturile pe-acolo! Ăstea sunt întrebări pur tehnice despre ceea ce înseamnă că ar trebui să fie TVR-ul. Bănuiesc că v-aduceți aminte: la 2-3 zile după Colectiv, noi am invitat-o pe doamna Irina Radu (directorul general de atunci al TVR-ului) la comisie, adresându-i anumite întrebări, printre care: «Doamnă, dați-ne și nouă un răspuns vizavi de faptul că TVR-ul a fost singura instituție de televiziune din România cu acoperire națională care n-a transmis în direct de la Colectiv – mai ales că sunt banii românilor, sunt bani publici, bani ai contribuabililor!» Ăstea sunt întrebările. Că a stat domnul Ghiță mai mult sau domnul Cristoiu nu-i treaba mea. Noi nu ne putem implica în politica editorială”, a afirmat Știrbu pentru PSnews.ro.

Solicitat să precizeze dacă solicitările au venit din partea numai a liberalilor din Comisia de cultură, Gigel Știrbu a spus că ele au fost înaintate și de reprezentanții altor partide.

„Am și primit solicitare scrisă din partea acestor colegi. Sunt și de la alte partide. Să știți că în Comisia pentru cultură din Cameră nu contează așa de mult apartenența politică – decât în anumite momente, când vine vorba de voturi pentru anumite persoane, de exemplu. Deci oamenii chiar sunt interesați de ceea ce se întâmplă la TVR – atâta tot. N-are nimeni ceva cu domnul Cristoiu, cu domnul Ghiță, cu doamna Gradea… Nu! În definitiv, nu ne-a interesat ceea ce s-a întâmplat la celelalte televiziuni de știri, că nu e treaba noastră”, a punctat vicepreședintele PNL.

Cu toate acestea – răspunzând altei întrebări – Gigel Știrbu a mărturisit că respectivele solicitări nu au venit și din partea PSD-iștilor din comisie.

„De la PSD n-au fost solicitări. Eu vă spun despre cel care mi-a depus o solicitare scrisă; nu am acceptul celorlalți care m-au sunat personal, să-mi spună că ar fi bine să facem asta. Dar cel care a depus o solicitare scrisă este domnul Iulian Bulai, de la USR”, a arătat fostul ministru al Culturii.

El a adăugat că, deși actuala legislație nu prevede sancțiuni pentru refuzul de prezentare în fața unei comisii parlamentare (în situația în care Doina Gradea ar respinge solicitarea aleșilor), aceeași Doina Gradea și-a încheiat deja mandatul în fruntea SRTv, Parlamentul urmând să propună alt șef pentru TVR.

„Legislația actuală nu prevede sancțiuni. Dar eu vă amintesc că doamna Doina Gradea și-a încheiat mandatul de director general al TVR-ului pe 28 februarie. În momentul de față, Parlamentul este în plin proces de nominalizare și de validare (bănuiesc că peste două săptămâni) al noului consiliu de administrație al TVR-ului. Atunci cu siguranță: dacă atitudinea doamnei Gradea lasă de dorit, sunt convins că mulți colegi – chiar și de la PSD, că și acolo sunt oameni de bună calitate – vor ști cum să voteze, în situația în care PSD-ul ar mai nominaliza-o încă o dată”, a subliniat ex-ministrul Culturii.

În încheiere, l-am întrebat pe președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților când ne putem aștepta la sosirea în Parlament a raportului TVR pentru 2017 (având în vedere că votul aleșilor pe acest raport înseamnă automat păstrarea sau demiterea conducerii Televiziunii Române).

„Legea spune că până la sfârșitul primului trimestru – așa că avem tot timpul din lume”, a conchis Gigel Știrbu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *