Golden Dome: Scutul antirachetă de peste 830 mld. dolari care va apăra SUA de China și Rusia. Va fi funcțional din 2029

Sursa foto: Youtube/ captura video

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat marți conceptul pentru viitorul program de apărare antirachetă Golden Dome — un sistem multistratificat, în valoare de 175 de miliarde de dolari, care va implica, în premieră, desfășurarea de arme americane în spațiu. Canada și-a exprimat dorința de a face parte din acest proiect, a ținut să precizeze liderul de la Casa Albă.

Golden Dome este conceput pentru a include capacități terestre și spațiale capabile să oprească rachetele în toate cele patru etape majore ale unui potențial atac: detectarea și distrugerea acestora înainte de lansare, interceptarea lor în faza inițială de zbor, oprirea lor în aer în timpul zborului sau oprirea lor în ultimele minute, în timp ce coboară spre țintă.

În ultimele luni, strategii Pentagonului au elaborat mai multe opțiuni care includ interceptori spațiali. Diferența dintre cele trei versiuni se bazează în mare parte pe numărul de sateliți și senzori – și, pentru prima dată, pe interceptori spațiali – care ar urma să fie achiziționați, scrie Associated Press care citează, sub protecția anonimatului, un oficial american care este la curent cu evoluția proiectului de apărare.

Biroul pentru Buget al Congresului a estimat luna aceasta că doar componentele spațiale ale Golden Dome ar putea costa până la 542 de miliarde de dolari în următorii 20 de ani, costul total urmând să se ridice la 831 miliarde de dolari.

Donald Trump a solicitat o sumă inițială de 25 de miliarde de dolari pentru program, în proiectul de lege privind reducerile fiscale care se află în prezent în dezbaterea Congresului. Președintele american se așteaptă ca sistemul să fie „pe deplin operațional înainte de sfârșitul mandatului”, care se încheie în 2029, și să aibă capacitatea de a intercepta rachete „chiar dacă acestea sunt lansate din spațiu”.

Avertisment de la Pentagon în legătura cu armele dezvoltate de chinezi și ruși

Pentagonul a tot avertizat că noile rachete dezvoltate de China și Rusia sunt atât de avansate încât sunt necesare contramăsuri actualizate. Sateliții și interceptorii adăugați la Golden Dome – care reprezintă cea mai mare parte a costurilor programului – ar fi concentrați pe oprirea acestor rachete avansate la începutul sau în mijlocul zborului lor.

Armele spațiale prevăzute pentru Golden Dome „reprezintă cerințe noi și emergente pentru misiuni care nu au fost niciodată îndeplinite de organizațiile spațiale militare”, a declarat generalul Chance Saltzman, șeful Forțelor Spațiale ale SUA, marți, în cadrul unei audieri în Congres.

China și Rusia au plasat arme ofensive în spațiu, cum ar fi sateliți cu capacitatea de a dezactiva sateliți americani critici, ceea ce poate face SUA vulnerabile la atacuri. Anul trecut, Statele Unite aflaseră că Rusia dezvoltă o armă nucleară spațială care ar putea rămâne în spațiu pentru perioade lungi de timp, apoi ar putea lansa o explozie care ar distruge sateliții din jurul său.

Donald Trump a declarat, marți, că nu a discutat încă cu președintele rus Vladimir Putin despre programul Golden Dome, dar că o va face „la momentul potrivit”.

Lockheed Martin, printre contractori

Multe dintre primele sisteme compenente ale Golden Dome vor proveni din liniile de producție existente. Printre potențialii contractori se numără Lockheed Martin, RTX și L3Harris Technologies.

L3 a investit 150 de milioane de dolari în construirea noii sale fabrici din Fort Wayne, Indiana, unde produce sateliții Hypersonic și Ballistic Tracking Space Sensor, care fac parte dintr-un program al Pentagonului menit să îmbunătățească detectarea și urmărirea armelor hipersonice cu ajutorul senzorilor spațiali și care ar putea fi adaptați pentru Golden Dome, informează Reuters.

Pe de altă parte, expertiza din Silicon Valley poate fi valorificată pentru a aduce progrese, utilizând în același timp sistemele existente de apărare antirachetă.

Statele Unite dispun deja de numeroase capacități de apărare antirachetă, precum bateriile de rachete Patriot furnizate Ucrainei pentru a se apăra împotriva rachetelor inamice, precum și o serie de sateliți în orbită pentru detectarea lansărilor de rachete. Unele dintre aceste sisteme existente vor fi integrate în Golden Dome.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: