Google blochează accesul angajaților la internet pentru a reduce atacurile cibernetice

Google laptop angajat
Sursa foto: Benjamin Dada on Unsplash

Conform rapoartelor, Google blochează accesul la internet pentru o parte din personalul său în încercarea de a-și îmbunătăți securitatea cibernetică.

Unii angajați Google vor avea în continuare acces la internet de pe PC-urile desktop, însă restricționat considerabil, raportează CNBC, accesibile fiind doar instrumentele interne care operează pe web și site-uri deținute de Google, precum Google Drive, Google Maps și Gmail.

Pe lângă acest program pilot, personalul nu va avea acces root, ceea ce îi va împiedica să execute comenzi sysadmin sau să instaleze software.

La o primă vedere, aceasta pare o măsură logică, menită să consolideze securitatea calculatoarelor.  Când un calculator Windows nu are acces nerestricționat la latura înfiorătoare a internetului, acest lucru poate reduce ocaziile în care un malware va ataca dispozitivul și, totodată, va împiedica angajații să piardă vremea pe platformele de socializare, urmărind live un meci sau făcând cumpărături online, notează bitdefender.ro.

Însă situația prezintă o doză de ironie, prin faptul că o companie al cărei motiv de a exista este chiar adoptarea pe deplin a internetului refuză accesul personalului său la acesta.

Până la urmă, misiunea auto-proclamată a Google este să „organizeze informațiile din întreaga lume și să le facă universal accesibile și utile”.

Și cum rămâne cu angajații companiei? Vor reacționa pozitiv la faptul că le este blocat accesul la internet? Sau vor crede că angajatorul lor nu are încredere în ei să se comporte într-un mod responsabil în mediul online? Vor constata că acest lucru le reduce productivitatea? Există posibilitatea ca acest lucru să fie atât de frustrant pentru unii dintre aceștia încât să-i determine să-și caute un loc de muncă în altă parte?

Însă poate nimic din toate acestea nu se va întâmpla dacă măsura în cauză elimină atacurile cibernetice. Singura problemă este că, deși poate va proteja utilizatorii împotriva unor atacuri care îi vizează, măsura nu va elimina în întregime posibilitatea ca un atac să fie lansat cu succes.

Compania Google are toate motivele să fie îngrijorată în legătură cu hackeri periculoși care compromit PC-urile angajaților și cu riscul ca datele utilizatorilor și codul sursă al companiei să fie furate. Dacă un astfel de atac ar fi lansat cu succes, s-ar putea transforma într-un incident major și ar putea submina încrederea a miliarde de utilizatori de la nivel mondial.

Și poate că este corect să experimentăm cu tehnici și metodologii diferite care ar putea reduce șansele ca un atac să se producă, însă ar fi o greșeală să credem că o astfel de măsură ar putea elimina întru totul amenințarea, în condițiile în care ușa rămâne încă deschisă prin mailurile primite și documentele partajate.

Conform celor raportate de CNBC, Google a selectat într-o primă fază 2500 de angajați să participe la această schemă, însă, „după ce a primit feedback” de la angajați, le-a permis acestora să opteze dacă doresc să participe sau nu și a solicitat, în schimb, participarea pe bază de voluntariat.

Acest lucru pare a fi o recunoaștere a faptului că blocarea accesului la internet se va dovedi a fi o măsură extrem de nepopulară în rândul angajaților, indiferent de beneficiile pe care le poate aduce sau nu în ceea ce privește reducerea amenințării atacurilor cibernetice.

„Garantarea siguranței produselor și utilizatorilor noștri este una dintre prioritățile noastre. Explorăm constant moduri prin care ne consolidăm sistemele interne împotriva atacurilor periculoase”, a explicat purtătorul de cuvânt al Google într-o declarație distribuită canalelor media.

Este foarte bine că Google explorează moduri prin care să reducă amenințarea hackerilor care le penetrează sistemele. Dar o astfel de soluție poate fi acceptată doar de un procent redus din forța sa de muncă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: