Skip to content
Societate

Google întrerupe temporar o rețea care a infectat un milion de computere, la nivel global

news.ro

Google a nunțat marți că a intrerupt recent o rețea de computere infectate de Glupteba. Compania estimează că aceasta a infectat aproximativ un milion de computere Windows la nivel global.

O rețea botnet este o rețea de computere sau dispozitive conectate la internet, toate infectate cu programe malware care se află sub controlul unei singure părți. În acest caz, Google a urmărit Glupteba la cel puțin două persoane din Rusia, potrivit playtech.ro.

Astfel, compania îi dă în judecată în speranța că „va crea un precedent, va crea riscuri legale și de răspundere pentru operatorii de botnet și va ajuta la descurajarea activităților viitoare”.

Potrivit Google, operatorii Glupteba au folosit malware-ul pentru a fura date personale, pentru a extrage criptomonede și pentru a canaliza alt trafic de internet prin dispozitivele infectate.

Hackerii au folosit și unele dintre serviciile Google pentru a distribui malware. Compania a suspendat peste o mie de conturi care fuseseră folosite pentru a răspândi Glupteba, scrie The Washington Post.

„Nu doar astupăm găurile de securitate, lucrăm pentru a elimina clase întregi de amenințări pentru consumatori și companii a căror activitate depinde de internet”, a spus compania.

„Avem echipe de analiști și experți în securitate care sunt dedicate identificării și stopării problemelor precum DDoS, campanii de phishing, vulnerabilități zero-day și hacking împotriva Google, a produselor noastre și ale utilizatorilor noștri”.

„Din păcate, utilizarea de către Glupteba a tehnologiei blockchain ca mecanism de rezistență este notabilă aici și devine o practică mai comună în rândul organizațiilor criminale cibernetice”, mai explică compania. Natura descentralizată a blockchain-ului permite rețelei bot să-și revină mai repede după întreruperi, făcându-le mult mai greu de oprit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *