Gorghiu anunţă că Parlamentul va face modificări la Codul penal privind actul sexual al unui adult cu minor sub 16 ani

Sursa foto: Facebook/Ministerul Justiţiei

Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a anunţat că Parlamentul va adopta un proiect de lege care vizează modificări la Codul penal privind actul sexual al unei persoane majore cu un minor sub vârsta de 16 ani care este considerat viol, deoarece au existat observaţii şi solicitări ale Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ministerului Public şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) cu privire actul normativ adoptat de către Legislativ şi promulgat pe 10 iulie de către preşedintele Klaus Iohannis, fiindcă forma actuală a legii duce la riscul dezincriminării unor infracţiuni.

Ea a adăugat că şi societatea civilă a depus solicitări de modificare a acestei legi.

„Ca atare, cred că e foarte bine venită modificarea acestui proiect, pentru că e nevoie de o îmbunătăţire a legii aplicabilă în mod real ca să ofere protecţie adecvată victimelor minore şi, cred eu, că după dezbaterea din Senat o să eliminăm orice fel de carenţă sau neconcordanţă care să permită interpretarea normei în favoarea abuzatorului sau vreo conduită care să poată să rămână nesancţionată de lege”, a mai explicat Gorghiu.

Astfel, este vorba despre propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286 privind Codul penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi a Legii audiovizualului nr. 504/2002 iniţiată de către senatorii PSD Robert Cazanciuc şi Diana Tuşa, care este înregistrată în procedură de urgenţă la Senat, prim for sesizat.

Proiectul de lege poate fi accesat AICI. Expunerea de motive a propunerii legislative poate fi accesată AICI.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL