Skip to content
Politică

Gorghiu anunţă schimbarea din PNL: fuziunea cu strada. Cum îi plagiază PSD pe liberali

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu anunţă schimbarea din partid: „fuziunea cu strada”, „cu aşteptările electoratului”. Cum îi plagiază social-democraţii pe liberali.

În discursul susţinut, vineri, la Consiliul Național al PNL, şefa vechilor liberali a enumerat măsurile pe care formaţiunea le va lua în viitorul apropiat, în perspectiva campaniilor electorale din 2016 (locală şi parlamentară).

Redăm mai jos discursul integral al Alinei Gorghiu, aşa cum a fost trimis, vineri, PSnews.ro:

„Doamnelor și domnilor, Dragi colegi și prieteni,

Voi vorbi astăzi despre timp, curaj și alegerile pe care le facem.

Iată că s-a făcut deja un an de când a fost ales primul președinte liberal al României.

Un Președinte cu adevărat democrat. Un Președinte al tuturor românilor.

Aceasta este cea mai bună dovadă că Partidul Național Liberal a făcut alegerile potrivite, la timpul potrivit!

Nu de mult, PNL a avut curaj să rămână în opoziție, atunci când toți ne aruncau în brațele compromisului. Unde s-ar fi aflat acum Partidul Național Liberal dacă am fi cedat tentației de a guverna, fără integritate? Unde sunt teoreticienii majorității cu orice preț, acum când stelele generalului nu mai strălucesc nici măcar în bezna nopții? I-ați mai auzit vorbind despre marile erori de strategie ale PNL? Eu nu!

Așa cum știți, am depus în luna septembrie o moțiune de cenzură, fără să-l mai așteptăm pe Moș Crăciun să ne aducă din cer darul guvernării. Și atunci unii ne sfătuiau să mai închidem ochii. Să mai amânăm. Alții spuneau că ar fi trebuit să mai avem răbdare … Ni s-a cerut să ne prefacem că fostul premier nu era pus sub urmărire penală, ci doar într-o vizită de protocol pe la DNA. Ei bine, concluzia de acum este una singură: noi, liberalii, nu vom accepta niciodată egoismul de partid și calculul politic în locul integrității și onestității politice!

Obiectivele politice ale unui partid nu se pot subsuma în totalitate scopului de a guverna cu orice preț. Obiectivele noastre trebuie să aibă în vedere, evoluțiile și interesul public general.  Trebuie să aibă în vedere cetățeanul! Pentru că despre el vorbim! Ca om politic, este necesar să vezi mai departe de ziua de mâine, să privești în perspectivă. Adeseori nu există prea târziu sau prea devreme, ci doar la timp și corect.

Și pentru toate acestea este nevoie de mult curaj.

Dragi prieteni, 

La alegerile locale și parlamentare din 2016, ne asumăm doar promisiuni pe care le putem realiza, fie chiar și puține și doar candidaturi în care să credem și noi și electoratul.

Aceste realizări, fie ele și mai puține vor însemna mult mai mult față de nimicul promisiunilor demagogice, lipsite de acoperire și de vorbăria fără sfârșit a celorlalte partide politice. Construim astăzi fundația unui partid diferit, care va trebui să se ridice permanent la înălțimea de bun simț a unui electorat evoluat și implicat în viața socială. Vom ajunge la guvernare nu făcând compromisuri, nici profitând de furia românilor.

Vom administra România în urma alegerilor iar acest moment se apropie!

În ultimul un an ne-am concentrat asupra obiectivelor de consolidare a fuziunii noastre, cu rezultate foarte bune. Este timpul să mai facem un pas important, prin desemnarea conducerilor unice la nivel organizatoric și de filiale. Timpul de această dată nu mai are răbdare cu noi, e necesar să accelerăm pentru a trece primii linia de sosire la alegerile locale și parlamentare.

Ne aflăm aici pentru a consolida construcția noului PNL, dar avem de făcut și o altă fuziune: fuziunea cu strada. Toate eforturile noastre interne de a ne aduna într-o singură echipă nu vor primi recunoaștere și succes, dacă nu mergem înainte și nu fuzionăm cu așteptările electoratului.

Și nu este vorba doar despre criterii de selecție a candidaților. Avem nevoie de înnoire și deschidere către ceilalți oameni de valoare, de dialog cu societatea civilă, de promovarea tinerilor și a femeilor, de implicarea românilor din Diaspora în dezbaterile despre viitorul și destinul țării.

Am toată încrederea că  PNL va găsi în mijlocul său acele resurse de inteligență, de competență, de profesionalism, de talent și de experiență, necesare pentru a-i înlocui pe acei politicieni care nu se mai ridică de mult timp la nivelul său de așteptare.

PNL este pregătit să contribuie la democratizarea rapidă a politicii și a societății, să deschidă ușile sale pentru a aduce în primele rânduri ale scenei politice pe acei oameni buni care simt că pot da ceva României. Ca oameni politici, trebuie să recunoaștem că este o mare lipsă a societății românești faptul că până acum categorii sociale precum tinerii, femeile, românii din Diaspora  sau societatea civilă nu au avut ocazia pentru a se afirma.

Stimați colegi,

Noi toți am avut nenumărate discuții cu cetățenii în ultimele luni. Mulți dintre dumneavoastră veți candida la alegerile din 2016, locale sau parlamentare. Știm cu toții care a fost mereu și mereu mesajul transmis de români: ”Trebuie să vină schimbarea!”

De aceea avem datoria să răspundem în programele noastre de guvernare la foarte multe întrebări.

Trebuie să realizăm o reformă constituțională amplă în urma unui proces de modificare, de regândire a Legii fundamentale. Această misiune nu poate reveni decât unui Parlament legitim, nou ales, care va avea un mandat cetățenesc clar pentru consolidarea statului de drept. Mai departe, este nevoie de o reformă a politicii care să includă interzicerea traseismului politic și noi reglementări prin care să putem comasa diferitele tipuri de alegeri evitând astfel starea de campanie electorală permanentă și trebuie să revenim la două tururi de alegeri pentru primari,  pentru democrația din România! Știm foarte bine că sistemul ordonanțelor de urgență nu mai poate continua ca până acum, deci raporturile între Guvern și Parlament trebuie modificate. Românii ne cer insistent o reformă radicală a Parlamentului, iar noi trebuie să începem acest lucru eliminând acele prevederi din actuala Constituție care deschid drumul către inegalitatea în fața legii și către protecția parlamentarilor și a miniștrilor în fața justiției.

Să anunțăm o nouă viziune asupra administrației fără a refuza ideea creșterilor salariale pentru funcționari în paralel cu descentralizarea și cu simplificarea sistemului birocratic.

Să arătăm cetățeanului că el este egalul statului, că și autoritățile sunt puse să plătească atunci când greșesc față de români.

Să facem odată acele investiții în sistemul sanitar care să dea șansa românilor la o îngrijire medicală la standarde europene în caz de necaz.  

Să nu uităm că fiecare comunitate locală așteaptă de la noi programul PNL de guvernare locală, de reașezare a lucrurilor astfel încât să mergem spre bine.

Să arătăm că știm foarte bine că societatea românească este imperfectă, dar vrem ca prin educație și prin legislație să corectăm aceste lucruri. Ne doare să aflăm prea des de la televizor despre situații precum violența domestică căreia îi cad victimă multe femei. Acest fapt nu mai poate fi tolerat. Chiar săptămâna aceasta am votat, cu toată inima, un nou cadru legislativ care reduce la maxim 72 de ore termenul maxim pentru emiterea ordinului de restricție solicitat de victimele violenței domestice. Dar mai avem atât de multe de făcut !

Stimați membri ai Partidului Național Liberal,

Alegerile vor fi câștigate de partidul care va proba că se poate guverna bine, în primul rând, pe el însuși.

Nu suntem în competiție cu nimeni altcineva, decât cu noi înșine. Îndemnul meu către dumneavoastră este de a nu vă raporta la ceilalți pentru că nu este suficient să fim mai buni decât ei. De la ceilalți, românii nu au nicio așteptare. Nu ne putem întrece cu PSD, care este un partid lipsit de busolă și se zbate între ideologia vechilor comuniști și apucăturile noilor baroni. PNL face performanță și istorie încă din 1875, spre deosebire de alții, care fac prăpăd din 1945. Nu suntem în competiție nici cu celelalte partide care au întins pe același colț vechi de pâine, naționalismul sau fundamentalismul anti-justiție.

România privește astăzi doar înainte, numai spre viitor. Spre viitor privim și noi astăzi când adoptăm un set de măsuri precum  integritatea și competența care arată clar că noi nu suntem ca ei. Nu acceptăm nici comunismul, nici traseismul, nici falsul, nici discriminarea, nici problemele cu justiția.

Partidul Național Liberal a fost întotdeauna înaintea vremurilor și așa trebuie să rămânem!

Am fost primul partid care la începutul anului am inclus în Statutul partidului sancțiuni concrete pentru membrii aflați în situații de incompatibilitate cu  rigorile societății. Încheiem acest an, prin fixarea unor criterii clare de selecție a candidaților pentru alegerile locale și parlamentare. Presa le-a spus decalogul integrității, eu le-aș numi Decalogul normalității. Pentru normalitate vă cer astăzi votul!  Nu voi ridica în slăvi acest decalog pentru că normalitatea nu are în inventar astfel de manifestări.

Dar nu pot trece cu vederea un aspect greu de calificat. Cred că ați văzut cu toții, PSD dă să bâjbâie pe drumul eticii și integrității. Iar primul pas a fost acela de a prelua Decalogul integrității ale PNL, dar evident cu ajustări necesare pentru a permite candidaturile liderilor PSD la Parlament!

Uneori este atât de jenant să te uiți la modul în care acest partid mimează etica !

Doamnelor și domnilor,

Știți că nu sunt cel mai drăguț om în ședințele de partid și știu că uneori am o abordare prea directă. Uneori mai și greșesc. Între prieteni însă ne putem spune orice, deschis și sincer. Nu prietenia ce v-o port, ci sinceritatea mă îndeamnă să vă spun astăzi că sunt mândră să fiu colega dumneavoastră și să împărțim valorile  acestui mare partid!

Nu suntem perfecți, dar de 140 de ani, acest partid sădește schimbarea și modernizarea în România. Astăzi PNL face ceea ce trebuie! Și are o mulțime de oameni buni, competenți și cu bună credință. Nu voi accepta, de dragul nimănui, să se perpetueze unele critici nejustificate ale celor interesați să lovească în partid. 

Cred în curajul inițiativei și în rigorile integrității. Cred în Partidul Național Liberal și în dumneavoastră, cei care astăzi ați ales, la timp și curajos, să ducem PNL încă un pas în față. Acesta este mandatul în care eu cred și cu acest mandat voi merge până la capăt, alături de dumneavoastră.

Mult succes!

Vă mulțumesc”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *