Gorghiu: Avem suficient de multe clădiri şi terenuri la ANP care în acest moment nu sunt valorificate

Romeo Marian Ursu
Sursa foto: Facebook

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat luni, la Penitenciarul Rahova, că sunt suficient de multe clădiri şi terenuri la ANP care în acest moment nu sunt valorificate şi că va introduce în circuit hotărârea de guvern în baza Codului Administrativ care va putea permite închirierea acestor clădiri, arendarea terenurilor nefolosite. Ea a arătat că este vorba despre o suprafaţă totală de aproximativ 1800 de hectare care sunt în administrarea 23 de unităţi de penitenciare din 27 de judeţe. Ea a menţionat că se va impune în viitorul apropiat o discuţie structurată atât cu autorităţile centrale, cu ANP- ul cât şi cu autorităţile locale pentru a găsi soluţia potrivită de scoaterea penitenciarelor din zona central critică în afara oraşelor.

”După cum ştiţi, am fost nu o dată criticaţi pentru condiţiile în care sistemul penitenciar românesc îşi desfăşoară activitatea. Sigur, au fost momente în care s-a vorbit despre supraaglomerarea sistemului penitenciar, despre condiţiile de aici. Aceste lucruri au fost invocate de fugari nu odată, însă cred că suntem în măsură să vă comunicăm că depăşim etapa litigiilor în faţa CEDO, care în trecut a reprezentat o problemă şi trebuie să o recunoaştem”, a spus ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu a precizat că, referitor la condiţiile de detenţie şi în special cu privire la supraaglomerarea penitenciarelor mai multe state, nu doar România, au făcut obiectul procedurilor de hotărâri pilot în faţa CEDO, ea dând exemplul altor ţări precum Bulgaria, Ungaria. Italia, Polonia, Ucraina.

”Ţinând cont de aceste lucruri şi statul român întotdeauna a fost atent la problematica CEDO şi la drepturile omului în general am putea spune şi putem spune răspicat că modernizarea tuturor penitenciarelor din România rămâne un obiectiv important o să vă dau statistici relevante cu privire la înfiinţarea locurilor de detenţie”, a mai spus Gorghiu, arătând că în ”2021 şi 2022 au fost înfiinţate 721 de locuri de cazare, iar anul acesta în 2023 sunt planificate 1275 de noi locuri de cazare, iar până astăzi au fost finalizate 643 de locuri de detenţie în 8 unităţi, 188 la Rahova 107 la Timişoara, 47 la Bistriţa, 32 la Arad, 108 la Craiova, 22 la Aiud, 55 la Codlea şi 22 la Tichileşti.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: