Skip to content
Politică

Gorghiu calcă în picioare o valoare fundamentală a liberalismului EXCLUSIV

Săptămâna trecută a fost marcată de revolte ale deținuților aflaţi în penitenciare din toată țara. Situația a fost una critică: zăngănitul cătuşelor pare că nu-i mai sperie pe deţinuţi. Aceștia s-au urcat pe acoperișuri, şi-au incendiat hainele, au refuzat hrana, cerând condiţii mai bune în celule. Și tocmai aceste proteste de amploare deschid scenariul pentru grațieri colective.

România se confruntă cu o criză sistemică în ceea ce privește condițiile precare din penitenciare. În anul 2015, țara noastră a fost obligată să plătească 460.000 de euro, în urma plângerilor soluţionate de CEDO.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, într-un interviu la Realitatea TV, că s-a întâlnit cu preşedintele CEDO, solicitându-i o prelungire până în septembrie, pentru a arăta că Guvernul ia măsuri concrete, în vederea rezolvării problemei suprapopulării din închisori. Prună a atras atenţia, totodată, că țara noastră riscă o decizie-pilot din cauza condiţiilor proaste din penitenciare. Astfel, graba ministrului de a găsi soluții se explică. Cert este că, în toate intervențiile sale, Raluca Prună nu a exclus un proiect de lege privind amnistia sau graţierea.

„Trebuie să existe şi o analiză în România să vedem, graţiem? Turcia a făcut spre exemplu, o graţiere pentru a-şi rezolva problema suprapopulării în penitenciare, iar în 11 luni, penitenciarele s-au umplut. Când spun asta nu vreau să anunţ o decizie, nu vreau să spun că nu va exista o graţiere”, a afirmat ministrul.

Așadar, în condițiile în care România se află în pragul unui infrigement în ceea ce privește drepturile deținuților, Alina Gorghiu (ca lider al celui mai mare partid de dreapta din țară) alunecă spre afirmații care nu numai că nu vin în sprijinul rezolvării acestei crize fundamentale, ci sunt și vădit anti-liberale, în sensul ignorării drepturilor omului.

Co-președintele PNL Alina Gorghiu a declarat, săptămâna trecută, că amnistia și grațierea nu ar reprezenta soluții pentru criza din penitenciare, întrucât mulți dintre deținuții eliberați ar recidiva.

 “Daca te uiti pe niste cifre care îti arată că 75% dintre detinuți sunt recidivisti, atunci te intrebi în ce masură tema amnistiei si gratierii este o masură care poate functiona în Romania. Eu vad necesare un set de masuri, una singură nu va funcționa. Dacă mâine amnistiati si grațiați detinuții pe anumite criterii, o sa vedeți că o mare parte din cei eliberați se vor întoarce în penitenciare”, a spus Gorghiu.

Mai mult: PNL a trimis luni presei o rezoluție luată, parcă, prin metoda copy-paste din declarațiile Alinei Gorghiu, rezoluţia respingând cu fermitate grațierea și amnistia ca posibile soluții pentru supraaglomerarea din închisori.

PNL consideră că promovarea unei noi legi a amnistiei și grațierii colective nu va rezolva actuala problemă din penitenciare. O astfel de măsură poate induce un sentiment de teamă în societate, poate determina o presiune socială, va consuma noi resurse în cazul celor care nu se află într-o situație de reabilitare și va duce în cele din urmă la același grad de ocupare în penitenciare, în condițiile unei rate actuale de recidivă de 70% conform reprezentanților CSM, se arată în rezoluție.

Dacă aruncăm o privire asupra Statutului Partidului Național Liberal, în articolul 5, apare: “În conformitate cu prevederile prezentului Statut şi ale Programului său politic, PNL asigură promovarea principiilor democraţiei şi consolidarea statului de drept şi acţionează prioritar pentru realizarea următoarelor obiective politice: a) construirea unei societăţi în care fiecare cetăţean al României să se bucure de libertate şi de prosperitate; b) garantarea, promovarea şi respectarea necondiționată a demnităţii omului, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor (…) g) asigurarea egalităţii în faţa legii a tuturor cetăţenilor români”.

Este mai mult decât evident că președinta PNL, prin declarațiile sale, încalcă o valoare-pilon a liberalismului, mai precis: “garantarea, promovarea şi respectarea necondiționată a demnităţii omului” (potrivit Statutului PNL). Toate presiunile venite de la CEDO o determină pe Raluca Prună să acționeze urgent. Prin refuzul categoric al Alinei Gorghiu legat de o măsură ce ar permite reglementarea unor probleme care țin de drepturile fundamentale ale deținuților, liderul liberal susține, implicit, perpetuarea unei situații deplorabile în închisorile statului.

Reluând: în situația în care România este la un pas de infringement din cauza condițiilor din penitenciare, Gorghiu îngăduie ca niște cetățeni români să trăiască sub „demnitatea omului”, în mizerie și spații supraaglomerate. Acest lucru nu trebuie permis sub nicio formă, iar în aceste intervenții Alina Gorghiu se poziționează în contradicție flagrantă cu misiunea stabilită în Statutul partidului pe care îl conduce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *