Gorghiu, către elevi: Cyberbullying-ul e o nenorocire. Nu aşa deveniţi cool

Gorghiu
Sursa foto: s.iw.ro

Mediul online este „vag” reglementat, iar navigarea pe Internet poate uneori să devină periculoasă, a transmis, miercuri, la o dezbatere în cadrul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, care a subliniat că pentru un copil este destul de dificil să facă diferenţa între o pagină online care oferă informaţii corecte, cu o componentă educaţională, şi una care îi solicită datele de contact, care accesează locaţia, care afişează conţinut neadecvat sau informaţii neverificate, potrivit Agerpres.

Ea a spus că cyberbullying-ul este o „nenorocire” și i-a îndemnat pe elevi să nu-și amenințe colegii sau să publice înregistrări și poze compromițătoare cu aceștia, în caz contrar fiind susceptibili de dosar penal.

De asemenea, un studiu realizat de organizaţia „Salvaţi Copiii” arată că 41% dintre copiii care spun că li s-au solicitat imagini cu conţinut cu caracter sexual pe internet afirmă că cel care a făcut acest lucru era un adult. 20% dintre fete afirmă acest lucru, comparativ cu 7% dintre băieţi. Ministrul Gorghiu a participat la o dezbatere prilejuită de lansarea celei de-a doua ediţii a Ghidului Siguranţei pe Internet, găzduită de Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”.

„Generaţia voastră este extrem de expusă dezinformării, este foarte vulnerabilă la fake news, la manipulare prin publicitate, la campanii de marketing agresiv. Noi astăzi nu vorbim de avantajele Internetului, eu vreau să vă vorbesc de lucrurile care sunt problemă, mai puţin sănătoase pentru voi. (…) Vreau să priviţi dezinformarea şi fake news-ul în online ca lucruri realmente periculoase atunci când vine vorba de sănătate, de siguranţă, atunci când vine vorba de opţiuni pe care tu le iei în viaţă şi pe care le consideri foarte importante”, le-a transmis Gorghiu elevilor.

Conform acesteia, Ministerul Justiţiei are în atenţie mai multe fenomene care se manifestă pe Internet, cu impact negativ asupra dezvoltării personale a copiilor, precum hate speech-ul, cyberbulling-ul sau achiziţia de substanţe psihoactive, şi i-a îndemnat pe elevi să raporteze astfel de cazuri autorităţilor.

„Avem o lege, avem un text pentru hate speech în legislaţie. Pe scurt, reprezintă incitarea la ură, la violenţă, la discriminare. Am făcut de Ziua Romilor un eveniment la Senatul României şi am primit nişte comentarii. O să încerc să reproduc unul din memorie – «Decât să-i văd la evenimente la Senat, mai bine dau foc la clădire ca să moară toţi».

Acesta este genul de mesaj instigator la ură faţă de o anumită categorie, faţă de o anumită minoritate, faţă de nişte oameni care au anumite trăsături. Genul acesta de comentariu este exemplu-şcoală de comentariu care produce diviziune, duce la săvârşirea de infracţiuni şi majoritatea nu le raportăm.

Îmi doresc foarte mult ca, după discuţia mea cu voi astăzi, atunci când vedeţi un comentariu pe care îl simţiţi negativ la adresa caracteristicilor personale diferite de ale altora să le raportaţi, să raportaţi acel comentariu ca fiind discriminatoriu”, a menţionat Alina Gorghiu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: