Gorghiu continuă interviurile cu doi procurori care au primit aviz negativ la CSM pentru funcţii de conducere

Gorghiu
Sursa foto: facebook

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, organizează miercuri un nou interviu cu doi dintre candidaţii pe care i-a propus să ocupe funcţii de conducere la DNA şi Parchetul General, care au primit anterior aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Este vorba despre Mihaiela Moraru-Iorga, propusă de Alina Gorghiu ca şefă a Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, şi Remus Popa, propus la şefia Secţiei de urmărire penală din Parchetul General. Cei doi au primit aviz negativ din partea Secţiei pentru procurori a CSM în luna decembrie 2023.

Conform Legii 303/2022, ministrul Justiţiei organizează un nou interviu cu candidatul care a primit aviz negativ din partea CSM şi poate continua procedura prin transmiterea preşedintelui României a propunerii de numire în funcţia de conducere.

De asemenea, după interviu, Alina Gorghiu are posibilitatea să îşi retragă propunerea şi să declanşeze în termen de 60 de zile o nouă selecţie.

Mihaiela Iorga-Moraru a mai lucrat la DNA în mandatul lui Daniel Morar şi apoi al Laurei Codruţa Kovesi, cu ultima intrând într-un conflict care s-a lăsat cu procese în instanţă.

Astfel, în iulie 2017, Kovesi a semnat un ordin de revocare a Mihaielei Iorga-Moraru din funcţia de procuror DNA pe motiv că nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-şef al secţiei din care făcea parte.

La rândul ei, Mihaiela Iorga-Moraru şi-a dat şefa în judecată, cerând despăgubiri de 10.000 de euro, susţinând că asupra ei au fost făcute presiuni de ordin moral şi emoţional. Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri.

Tot atunci, Mihaiela Iorga-Moraru susţinea că între ea şi Laura Codruţa Kovesi exista o tensiune, determinată ‘probabil’ de faptul că nu a dat curs ‘anumitor solicitări’, referindu-se şi la un dosar în care era implicată Elena Udrea.

CSM a admis cererea de revocare, iar Mihaiela Iorga-Moraru a fost mutată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, însă nu a stat nicio zi acolo, fiind delegată imediat la Parchetul General.

Conflictul dintre cele două a continuat după ce DNA a anunţat că a identificat mai multe nereguli în activitatea Mihaielei Iorga-Moraru, în biroul său fiind găsite o sumă de bani şi mai multe bunuri neînregistrate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: