Skip to content
Politică

Gorghiu, despre scăderea încrederii în justiție. Pro sau contra răspunderii magistraților? EXCLUSIV

psnews.ro
" "

Alina Gorghiu – fostul președinte al Partidului Național Liberal (PNL) – a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro în care a vorbit despre scăderea încrederii în justiție și, în același context, despre o temă la ordinea zilei: dezbaterea privind o Lege a răspunderii magistraților.

Am stat de vorbă cu senatorul PNL (membru în Comisia juridică a camerei parlamentare superioare) în contextul în care sociologul Mirel Palada a prezentat, tot luni, rezultatele unui sondaj care arată scăderea încrederii în justiție cu aproximativ 20 de puncte procentuale: de la maximum 64% încredere în justiție în februarie 2015 până la 44% în ianuarie 2017.

" "
" "

CITIȚI ȘI: UPDATE SONDAJ devastator! Încrederea în Justiție, în cădere liberă

La rândul ei, Alina Gorghiu a identificat două cauze care, în opinia sa, au dus la acest declin al încrederii în justiție.

„Cred că trebuie să pornim de la premiza că în orice societate democratică avem nevoie ca justiția să rămână credibilă. Însă credibilitatea justiției sau deficitul de încredere al justiției într-un stat democratic este generat de factorii care compun sistemul judiciar și, în general, de cei care gestionează partea de justiție.

La noi în România, de ceva vreme, putem remarca deficitul de încredere în justiție, care aș putea să spun că este generat de două cauze: o dată (și în principal, cred) pentru că e o campanie interesată și susținută de decredibilizare a justiției în ansamblul său (lucru cu care nu sunt deloc de acord) – o campanie interesată dusă prin presă în mod sistematic – și, în al doilea rând, pentru că justiția, prin organismele de conducere (mai ales CSM sau Inspecția Judiciară) nu-și fac treaba și nu sancționează derapajele pe care magistrații le produc. Vorbim de dosare în care în mod cert s-a demonstrat că au fost abuzuri (vezi arestări preventive cu lunile în condițiile în care respectiva persoană e ulterior achitată), vorbim de dosare care sunt ținute cu zecile de ani în sertare și așa mai departe”, a declarat Gorghiu pentru PSnews.ro.

În continuare, Alina Gorghiu a vorbit despre datoria politicienilor în sensul recredibilizării justiției.

„Altfel, când vorbim de justiție, cred că trebuie să asigurăm noi, cei din clasa politică, o dezbatere echilibrată în spațiul public pe teme care sunt de actualitate: de la răspunderea magistraților până la transpunerea deciziilor CCR în Coduri, de la nevoia unei reglementări unitare a ideii de conflict de interese și incompatibilitate (noțiuni care sunt reglementate în sute de legi) până la situația penitenciarelor din România. Dar lucrul pe care vreau să-l subliniez ca o concluzie este următorul: în niciun caz nu vom ajuta la un proces de recredibilizare a justiției din România sau de conservare a stării de credibilitate dacă nu vom avea un dialog și o dezbatere susținută (în Parlament, în societatea civilă) și dacă Guvernul va alege calea de după uși închise – și anume aceea a ordonanțelor de urgență care să reglementeze partea de justiție. Sunt total un opozant al ideii lipsei de transparență atunci când vine vorba de justiția din România”, a subliniat senatorul PNL.

Întrebată cum se poziționează față de o eventuală Lege a răspunderii magistraților, Alina Gorghiu a declarat că susține o dezbatere pe această temă.

„Există în momentul acesta o răspundere disciplinară a magistraților care ar fi putut să fie suficientă dacă Inspecția Judiciară și-ar fi făcut treaba. În opinia mea, Inspecția Judiciară nu și-a făcut treaba așa cum cere fișa postului, motiv pentru care sunt destul de multe derapaje ale unor magistrați – n-aș putea spune: «multe» sau «puține», dar, atunci când vine vorba de soluții nedrepte și de drepturi și libertăți, atunci cred că și câteva cazuri sunt suficiente pentru a trage un semnal de alarmă. Și cred că, nefăcându-și treaba, merită dezbătută mai accentuat în spațiul public ideea unei răspunderi a magistraților. Nu văd ce rău poate să producă în societatea românească o dezbatere, ba dimpotrivă”, a punctat Gorghiu.

Cu toate acestea, fosta șefă a liberalilor nu a putut oferi o previziune legată de votul parlamentarilor PNL pe un astfel de proiect de lege.

„Vom vedea la momentul respectiv. Cred că e important să pun pe tapet absolut orice idee care poate să ducă la îmbunătățirea sistemului judiciar din România și la diminuarea numărului de posibile abuzuri din sistem”, a spus Alina Gorghiu.

Având în vedere că declinul încrederii în justiție (conform graficului Sociopol) s-a suprapus inclusiv pe o parte din mandatul fostului ministru tehnocrat Raluca Prună, am întrebat-o pe Alina Gorghiu ce impresie i-a lăsat activitatea acesteia în fruntea ministerului de resort. Răspunsul nu a fost într-o notă apreciativă față de activitatea fostului ministru.

„N-am fost unul din fanii doamnei ministru. Chiar nu merită să intru în detalii. În opinia mea, au fost destul de multe declarații nefericite în acest mandat, chiar dacă pe fond lucrurile au părut să meargă în linia normală în sistemul judiciar în perioada mandatului domniei sale”, a încheiat Gorghiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *