Skip to content
Politică

Gorghiu iese la atac: Florin Iordache trebuie să demisioneze

gandul.info

Senatorul PNL Alina Gorghiu, joi, după ce Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia privind modificarea legilor justiţiei, a susținut că declaraţia lui Florin Iordache potrivit căreia Comisia de la veneţia nu poate fi mai presus de Curtea Constituţională este greşită şi îi cere demisia acestuia.

“Să nu uităm că declaraţiile de astăzi ale domnului Iordache vin după ce Parlamentul României a fost deja pus într-o lumină extrem de negativă de refuzul obsesiv al majorităţii PSD-ALDE de sesizare a Comisiei de la Veneţia în legătură cu legile justiţiei prin care s-a creat impresia că exista ceva în aceste modificări care trebuia ţinut ascuns.  Aşa s-a ajuns ca astăzi să fie nevoie de intervenţia APCE pentru a sesiza Comisia de la Veneţia în legătură cu aceste legi”, a transmis Alina Gorghiu redacției de știri PSnews.ro, printr-un comunicat de presă.
Mai mult, liberalul este de părere că  replica lui Florin Iordache “îl descalifică definitiv pentru funcţia de preşedinte al Comisiei comune speciale”.
“În esenţă, el a spus că intervenţia Comisiei de la Veneţia nu poate avea nici un efect, deci PSD-ALDE intenţionează să o ignore şi pe viitor. Cu o astfel de concepţie este clar că dl Iordache nu poate fi un partener de dialog pentru instituţiile europene şi nu poate face nimic pentru a repara prejudiciile de imagine aduse ţării şi Parlamentului”, mai susţine Gorghiu.
Totodată, senatorul PNL afirmă că refuzul PSD de a colabora cu partenerii din Europa arată că există o agendă ascunsă cu privire la aceste legi, iar afirmaţia lui Iordache potrivit căreia Comisia de la Veneţia nu are ce să facă este greşită.
“Refuzul obsesiv de a primi orice fel de sfat, de a colabora cu partenerii europeni care se oferă să ne ajute pentru a avea legi mai bune ale justiţiei nu arată decât un singur lucru: există o agendă ascunsă a PSD în legătură cu aceste legi şi ea nu este în favoarea independenţei justiţiei şi a statului de drept. Argumentul adus astăzi potrivit căruia intervenţia Comisiei de la Veneţia este inutilă dat fiind controlul de constituţionalitate efectuat deja de CCR este profund greşit: aceasta a examinat doar aspecte privind constituţionalitatea în timp ce Comisia de la Veneţia are ca scop consolidarea democraţiei prin drept”, a mai arătat Alina Gorghiu.
De asemenea, ea cere să fie luate mai multe măsuri: demisia lui Florin Iordache de la conducerea Comisiei comune speciale şi desemnarea unei persoane “capabile să poarte un dialog cu instituţiile europene şi cu magistraţii”, suspendarea procesului legislativ la propunerea legislativă care se va întoarce în Parlament de la CCR până la avizul Comisiei de la Veneţia şi un procedeu similar pentru celelalte două propuneri în cazul în care Preşedintele României va solicia reexaminarea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *