Skip to content
Politică

Gorghiu îl taxează dur pe Tăriceanu. Cu cine va guverna PNL EXCLUSIV

psnews.ro

Co-președintele PNL Alina Gorghiu îl taxează dur pe omologul său din ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, și explică planurile Partidului Național Liberal în ceea ce privește alianțele pentru alegerile parlamentare.

Într-o declarație oferită, luni, pentru PSnews.ro, Gorghiu a evitat să spună din partea cărui județ sau sector va candida ea pe 11 decembrie, dar a ținut să precizeze că PNL nu este dispus să redeschidă dialogul cu ALDE și cu Tăriceanu.

„Nu. Câtă vreme domnul Tăriceanu are derapajele astea de limbaj și de comportament față de PNL și față de oricine altcineva din societate care nu este sclavul PSD, la noi poarta va fi absolut închisă oricărei discuții”, a precizat co-președintele PNL.

La insistențele noastre (legate de ce ar trebui să facă fostul premier pentru un eventual dialog ALDE-PNL), șefa vechilor liberali a reacționat în aceeași notă.

„N-ar trebui să facă nimic. Pur și simplu, pentru noi nu există. Pentru noi, există PSD și cei care pupă condurul PSD, printre care se află și Tăriceanu, pentru funcția de la Senat. De altfel, păcatul domnului Tăriceanu știți care este? Că nu există ALDE (el își desconsideră toți oamenii din structuri); există doar interesul său personal”, a subliniat Alina Gorghiu.

În continuare, Alina Gorghiu a oferit mai multe detalii atât despre programul de guvernare al PNL, cât și în ceea ce privește refuzul formațiunii politice pe care o conduce de a colabora cu PSD în viitorul executiv.

„Ce ne interesează, în acest moment, este următorul lucru: să finalizăm ajustarea programului de guvernare al PNL, intitulat «Reclădirea națională», un program care se concentrează pe reclădirea unei economii puternice și ridicarea nivelului de trai al cetățenilor, pe capitalul autohton și pe cetățean. Pe lângă acest program (pe care îl vom actualiza foarte curând), evident că ne dorim un mandat pentru a guverna cu un guvern politic, așa cum am spus de foarte multă vreme, pe baza unor soluții clare și transparente, pe care le vom anunța cetățenilor, ca întotdeauna. Pentru că eu cred că o guvernare PNL va aduce cu sine inteligență în spațiul public, mult mai multă bunăvoință în rezolvarea problemelor cetățenilor și – de ce nu? – o relație cu cetățeanul mult mai sinceră și mai corectă versus stat.

Apoi: pe lângă oferta ca program de guvernare, cred că e necesar să avem și lista foarte curând. Și eu vă spuneam că undeva la începutul lunii octombrie vom valida, în Biroul Politic Național, inclusiv lista de candidați care vine din fiecare județ (pe baza votului organizației) plus lista de București. Echipa și lista de priorități pe care guvernul liberal o va avea reprezintă cele două ingrediente cu care vom veni pentru a forma majoritatea parlamentară. Ce pot, însă, să vă spun în acest moment este că PNL-ul va fi în centrul viitoarei majorități parlamentare și pot să vă garantez că, la așa cum îl cunosc eu pe președintele țării, niciodată nu va direcționa mandatul de prim-ministru unei persoane controversate. Și, când spun: «controversat», este un termen elegant pentru un om care are grave probleme cu legea. Și aici mă refer la tandemul Dragnea-Ponta, care niciodată, sub președinția lui Iohannis, nu vor primi mandatul de a forma guvernul, a afirmat Gorghiu.

În continuare, am întrebat-o pe Alina Gorghiu ce va face PNL în cazul în care președintele Klaus Iohannis va forța constituirea unui cabinet tehnocrat după scrutinul legislativ.

Nu cred că putem vorbi despre forțări ale Constituției atunci când vine vorba de președintele Iohannis. În privința unui guvern tehnocrat, PNL-ul s-a exprimat încă de la sfârșitul anului trecut. Și știți foarte bine că a fost un moment excepțional (acela generat de cazul de la Colectiv), care a generat un guvern excepțional – și anume: guvernul tehnocrat. Însă normalitatea într-o țară democratică este cea cu un guvern politic. Gândiți-vă că 2017-2021 va fi o perioadă grea: și social, și regional, și politic. Ai nevoie de o bază, de o platformă solidă politic, legitimă, votată de majoritatea românilor, care să imprime și să susțină direcția de reconstrucție națională printr-un executiv puternic susținut. Am spus (la momentul la care s-a învestit guvernul tehnocrat) că este pe o perioadă scurtă de timp, pentru că eu cred că partidele politice înseamnă democrație și cred că un guvern politic înseamnă legitimitatea de a lua măsuri, pentru că acel guvern politic are în spate o majoritate parlamentară votată de popor. Ca atare, soluția de la care nu o să facem noi rabat va fi aceea de a avea un guvern politic după data de 11 decembrie a fost răspunsul deputatului PNL.

Chestionată dacă PNL ia în calcul varianta unei coaliții alături de PMP sau de Uniunea Salvați România (USR), Alina Gorghiu a dat un răspuns oarecum evaziv.

„N-am spus asta. Am spus că orice decizie despre majorități ulterioare se va face la momentul la care vom vedea (trăgând linie după 11 decembrie) cine intră în Parlament. Acum, pot să vă spun cu cine NU o să facem majoritate, pentru că, în opinia mea (iar acest subiect a fost discutat în partid), categoric PSD-ul este exclus. Știu că mai vântură în spațiul public unii-alții scenariul acesta, dar este un scenariu pe care îl exclud categoric și ferm. În al doilea rând, ce nu s-a discutat în partid este varianta alianței cu PMP-ul – pe care, de asemenea, eu o exclud, a arătat Gorghiu.

În încheiere, redacția PSnews.ro a dorit să afle ce îi va oferi PNL Uniunii Democrate Maghiare din România, astfel încât să îi atragă pe membrii acesteia într-o viitoare coaliție, evitând, astfel, o formulă PSD+ALDE+UDMR.

„Asta cu promisiunile și cu dependența pe care o generează PSD-ul pentru anumite categorii socio-profesionale (cumpărându-i cu bani de la bugetul de stat) sunt convinsă că nu se aplică și UDMR-ului. UDMR-ul a fost dintotdeauna o structură politică foarte pragmatică și credeți-mă că discuții vor avea cu toți. Depinde, la momentul respectiv, cu cine vor găsi o compatibilitate mai mare pe programul de guvernare. Părerea mea este că UDMR-ul, fiind un partid care aparține popularilor europeni (PPE-ului), se va gândi de două ori înainte de a face o discuție cu PSD-ul, a încheiat Alina Gorghiu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *