Skip to content
Politică

Gorghiu îl toacă mărunt pe Dragnea: efecte dezastruoase ale OUG și ale suspendării. Calcule pentru moțiune EXCLUSIV

nineoclock.ro

Senatorul PNL Alina Gorghiu a acordat sâmbătă o amplă declarație pentru PSnews.ro, în care a evidențiat efectele dezastruoase ale eventualelor demersuri plănuite de către PSD-iști, în frunte cu Liviu Dragnea: OUG pentru abuzul în serviciu și suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

Încă de la început, fostul președinte al Partidului Național Liberal a avertizat că o ordonanță de urgență nu ar face decât să revolte din nou societatea civilă împotriva actualilor guvernanți.

„Cu toții am ascultat declarațiile liderilor PSD de ieri, de astăzi, care, în inconștiența lor, nu exclud acest scenariu al unei ordonanțe de urgență. Evident că există acest pericol real al unei OUG pe coduri, pe care nu poți să nu-l iei în calcul, date fiind personajele obscure care tot vehiculează acest mesaj. V-aduc aminte că încă de acum un an și jumătate am avut acel incident complet neplăcut al Ordonanței 13, care s-a dovedit a fi doar un aperitiv a ceea ce a urmat. Evident că de atunci până astăzi au pozat în cei care respectă proceduri parlamentare. Evident că opoziția a uzat de toate pârghiile parlamentare pentru a împiedica intrarea în vigoare a codurilor și a legilor penale – lucru care i-a deranjat teribil. Din acest motiv, soluția pe care o găsesc ei firească este aceea a ordonanței de urgență.

Din punctul meu de vedere, aceasta este ultima armă pe care PSD-ul o poate folosi, pentru că toate armele lor de până acum au eșuat. Reacția populară însă va fi foarte importantă. Din punctul acesta de vedere, țin să spun un lucru care se va dovedi real săptămâna viitoare (miercuri, când se va vota moțiunea de cenzură): moțiunea le poate lua definitiv această armă a ordonanței de urgență și sper să înțeleagă fiecare parlamentar acest lucru elementar: nu se mai întorc la guvernarea Dragnea și PSD-ul dacă această moțiune de cenzură va trece așa cum trebuie.

Dacă societatea va reacționa de asemenea, atunci ei nu vor putea să folosească nici ordonanța de urgență, cum nu le-au folosit nici mitingul, nici CCR, nici alte arme pe care le-au încercat până acum.

Este și o parte bună în acest spectacol grotesc  făcut de Dragnea: faptul că oamenii nu s-au lăsat cumpărați prin majorări salariale. Dragnea, Firea și alții de la PSD au crezut că prin aceste pseudo-măriri salariale, o să capteze bunăvoința unei anumite categorii sociale – lucru despre care s-au înșelat. Magistrații au rezistat, societatea civilă a rezistat, chiar și o parte a presei a rezistat surprinzător de bine la tentațiile, la amenințările lui Dragnea și ale celor care sunt alături de el.

Ca atare, nu-mi rămâne decât să sper că nu mai impresionează pe nimeni faptul că Liviu Dragnea este speriat de propria situație juridică. Evident că văd că toți liderii PSD în ultimele 48 de ore sunt speriați de reacția populară și de faptul că Dragnea este condamnat (chiar și-n primă instanță) – motiv pentru care sper că moțiunea de cenzură va trece și că aceste atacuri vor fi defintiiv oprite”, a detaliat Gorghiu.

Chestionată în legătură cu posibilele efecte ale ordonanței de Urgență și cu mesajul pe care-l va transmite ea străinilor despre România, Alina Gorghiu a vorbit despre o potențială aruncare a României „în afara familiei europene de un grup de oameni iraționali, cu judecata întunecată de frică”. Mai mult – a avertizat parlamentarul jurist -: România ar putea fi vulnerabilizată din punctul de vedere al apărării și al securității naționale.

„E foarte bună întrebarea, mai ales că de mult timp societatea românească a decis că lupta anticorupție trebuie să fie o prioritate și că nu mai vor persoane condamnate în funcții publice. Ceea ce se întâmplă în ultima vreme în România arată că în interiorul clasei politice există un grup care dorește să inverseze această direcție. Evident că nu cred că vor reuși. Eu spun de multă vreme că bătălia dintre PSD-Dragnea și sistemul judiciar de partea cealaltă va fi câștigată de sistemul judiciar și de statul de drept din România, însă riscul acestei lupte de uzură de un an și jumătate este acela de a supune societatea românească la tensiuni interne foarte mari.

De 18 luni încoace, PSD are două obsesii mari și late: controlul politic asupra justiției și amputarea puterilor președintelui României. Evident că sunt niște implicații foarte puternice în contextul regional și internațional ale slăbirii luptei anticorupție. Deja dacă vorbim cu orice partener extern, cu orice parlamentar al altui stat din UE, deja România începe să fie percepută într-o anumită stare de izolare. Contactele liderilor majorității de stânga cu țările vestice sunt extrem de limitate spre deloc. Iar dacă PSD își va duce agenda la îndeplinire integral, drumul de la costurile politice la costurile economice va fi unul foarte scurt: niciun investitor nu va accepta o țară care tolerează pe față corupția, care are șef al Camerei Deputaților și președintele celui mai mare partid de stânga din România condamnat în al doilea dosar. Nimeni nu vrea un dialog cu o clasă politică care promovează în felul acesta atacuri la adresa justiției.

Deci alunecăm pe o pantă care a fost categoric nefastă în alte țări. Combinarea aceasta a subordonării justiției politicului și apelarea la politici economice demagogice care slăbesc economia reprezintă o combinație cu potențial exploziv – ceea ce ne poate distruge ca țară, ca economie, ca relaționare și ca parteneriate externe pe care le-am construit foarte greu până acum.

Al doilea aspect este legat de apărarea națională. România e situată într-o zonă unde în ultimii ani nu au lipsit provocările de securitate. Politica externă dusă de Iohannis în ultimii ani a fost una foarte coerentă (n-au existat contestări) – motiv pentru care o slăbire internă prin tolerarea corupției acum ar reprezenta un risc extrem de mare, pe care toți îl conștientizăm.

În al treilea rând, e vorba de poziția României în cadrul UE, care este în curs de deteriorare în ultimul an și jumătate, de când e Dragnea la putere. Gândiți-vă că aceaastă coaliție de guvernare stă cumplit la capitolul «Atragere de fonduri europene» și nu o dată Comisia și ceilalți oficiali au lansat o serie de avertismente în acest sens, chiar prin comisarul român care provine tot din PSD (Corina Crețu – n.r.). Ca să nu mai amintesc de OLAF, care numai în raportul pe 2017 prezenta România pe locul întâi în ce privește numărul investigațiilor finalizate legate de fraude cu fonduri europene.

Deci vorbim despre niște aspecte care în niciun caz n-ar fi existat dacă nu ar fi Dragnea, Dăncilă și alții la putere.

Cu privire la consecințele pe plan intern: declararea publică a intenției că vor da o ordonanță de urgență este un spectacol în sine. Comisia de la Veneția deja a discutat despre legile justiției și anticiparea mea este că va fi un raport extrem de critic cu privire la acest aspect.

Tot ieri s-a terminat sesiunea GRECO din cadrul Consiliului Europei, unde a fost deschisă o procedură ad hoc împotriva României pe legile justiției, asta după ce apăruse și raportul din martie, iar printre recomandările principale era acela de a nu se afecta independența procurorilor și de a se renunța la secția specială pentru anchetarea magistraților. Evident că acum trebuie prezentate măsurile luate de România – și avem termen până în decembrie să prezentăm un raport scris referitor la felul în care înțelegem să îndeplinim recomandările. Credeți că se va duce PSD cu un raport în care să prezinte măsuri de îndeplinire a recomandărilor sau că se va duce cu un bilanț sumbru, de înmormântare, în care spune: «Am dat ordonanță de urgență ca să-l salvăm pe Dragnea de închisoare și să salvăm PSD-ul de la cea mai catastrofală situație»? La acest aspect trebuie să mediteze foarte serios Tudorel Toader, care se pare că până acum n-a făcut decât să execute ceea ce i-a spus Dragnea. Dar în momentul acesta, datoria lui de om care știe carte este să demisioneze imediat, pentru a bloca planurile PSD și a da un semnal de alarmă decisiv, ca să oprească toate aceste demersuri privitoare la un eventual OUG până la moțiune. A făcut enorm de multe greșeli, iar eu îmi doresc (nu știu cât va fi realitate) că Toader nu e Iordache – că nu va iniția acea ordonanță de urgență (pentru că ea trebuie să plece de la ministrul Justiției în circuitul de avizare, ca să ajungă pe masa Guvernului).

Concluzia este că nu ne permitem ordonanță, pentru că nu ne permitem să fim aruncați în afara familiei europene de un grup de oameni iraționali, cu judecata întunecată de frică. PSD nu e statul acum în România! PSD acum e pericolul principal pentru statul democratic din România”, a explicat Gorghiu.

Confruntată cu ipoteza suspendării lui Klaus Iohannis, fosta șefă a liberalilor a amintit ieșirea de sâmbătă a președintelui, acesta spunând că susține mai departe justiția și că va candida pentru un nou mandat.

„I-am văzut discutând despre lucrul ăsta de foarte multă vreme. Suspendarea ei o văd ca pe o acțiune cât se poate de trivială, ca pe un lucru normal, nu excepțional (așa cum îl prevede Constituția) și visează la vacantarea temporară a locului de la Cotroceni, pentru a-și putea pune un tovarăș, care din pixul domniei sale să rezolve toate problemele liderilor PSD – ceea ce este absolut penibil. Eu cred că nu se va ajunge în niciun caz la suspendare. L-am văzut și pe președintele Iohannis, care a reiterat astăzi faptul că nu are niciun fel de grijă. Nici eu, ca senator al opoziției, chiar nu am niciun fel de emoție în fața acestei noi porcării vehiculate de PSD. Clar e o cale blocată pentru PSD, fiindcă nu există niciun argument: președintele n-a încălcat cu nimic Constituția. Nu există niciun fel de justificare pentru un asemenea demers în afară – evident – de orgoliul lezat și imaginea boțită a domnului Dragnea. Cred însă că declarația de astăzi a președintelui Iohannis le-a dat o lovitură fatală: știau deja că n-au cum să câștige alegerile prezidențiale de anul viitor, dar acum președintele le-a arătat clar că-și asumă personal și deschis o luptă pentru apărarea statului de drept și a justiției. Mă îndoiesc că liderii PSD au un final de săptămână bun”, a opinat PNL-ista.

În ceea ce privește mijloacele aflate acum la îndemâna opoziției pentru oprirea tăvălugului PSD-ist, Alina Gorghiu a adus în discuție moțiunea de cenzură.

„M-am gândit de foarte multă vreme cum poate reacționa opoziția, însă opoziția are niște pârghii limitate, pe care le știm cu toții din Constituție. Vă spuneam că moțiunea de cenzură este acea pârghie prin care noi putem să dăm jos acest guvern, astfel încât să punem punct unei epoci pe care vrem s-o uităm cât mai repede. Vom vedea dacă miercuri la vot vom reuși să coagulăm acea masă critică de care este nevoie. Evident că e imperios necesar (făcându-se abstracție de cine a inițiat moțiunea de cenzură) ca această moțiune de cenzură să treacă. Este cel ma iinept guvern, cel ma iincapabil să gestioneze interesele economice și sociale ale românilor. În același timp, este un guvern de rea-credință.

Moțiunea de cenzură este cel mai apropiat moment în care acest guvern poate fi schimbat. Altfel, în fața unei eventuale ordonanțe de urgență, doar societatea civilă mai poate să blocheze acest demers, prin proteste civilizate, non-violente, dar prin care să se dea semnalul foarte limpede că nu mai acceptăm întoarcerea în trecut, că nu ne mai este frică de lideri a căror singură lectură este «Toamna patriarhului» și să arătăm că nu pot să facă doar ce vor ei, când vor ei, doar pentru interesele lor”, a punctat parlamentarul de Timiș.

Pe de altă parte, senatoarea juristă s-a ferit de sintagma „radicalizarea protestelor”, dar le-a recunoscut necesitatea în aspectul lor anti-PSD.

„N-aș folosi noțiunea de radicalizare atunci când vine vorba de proteste, dar da: cred că e nevoie de un semnal mult mai puternic, care să se poată manifesta prin dimensiunea cantitativă a protestelor. Se pare că PSD nu reacționează atunci când un număr relativ mare de oameni îi spune: «Ai o problemă – du-te acasă!», ci ei vor să vadă străzile Bucureștiului pline, ca să înțeleagă că este o problemă. PSD nu știe în momentul acesta, din păcate, decât de frică. Nu are moralitate, nu are repere sau standarde care să-l împiedice să meargă cu capul în zid, ducând și România într-un con din care foarte greu va mai putea ieși. Deci da: mizez pe niște reacții de protest ale societății civile românești mai ample”, a afirmat Alina Gorghiu.

Întrebată dacă se așteaptă să apară PSD-iști rezonabili, care să înțeleagă poziția delicată în care Liviu Dragnea a adus acum Partidul Socail Democrat, Alina Gorghiu a adus din nou în discuție moțiunea de cenzură, ca o ocazie de exprimare pentru disidenții social-democrați.

„Până în ultima secundă, voi crede că lașitatea nu este apanajul tuturor celor din PSD. Până în ultima secundă, voi crede că oamenii în politică, în profesie și în viață, în general, trebuie luați separat: fiecare în parte. Nu pot să fac analize la modul general.

Cred că domnul Dragnea în momentul ăsta este răul absolut pentru politica românească, pentru statul românesc. Mai cred însă că toți PSD-iștii care nu au curajul să-i spună-n față că greșește, ci au pactizat cu acest lider absolut execrabil din politica românească își merită soarta, merită să fie huliți de către români. Însă cred în același timp – și voi crede până în ultima secundă, când se va da votul pe moțiunea de cenzură – că rațiunea va învinge”, a încheiat senatoarea liberală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *