Ministerul Justiţiei va publica un ghid pentru persoanele victime ale violenţei 

sursa: Facebook

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă că, luni, ministerul pe care îl conduce va publica un ghid care arată oricărei persoane care este victimă a violenţei cum trebuie să procedeze pentru a-şi apăra drepturile. Ea aminteşte că victimele infracţiunilor pot cere bani pentru diverse cheltuieli, urmând a primi fonduri. ”Am oferit anul acesta, pentru şase victime, de la Ministerul Justiţiei, din banii luaţi de la infractori, aproape 80.000 de lei tocmai pentru a acoperi daunele materiale şi morale”, arată ministrul Justiţiei.

”Violenţa în societatea românească a crescut destul de mult. Şi pentru că s-a discutat mult despre violenţă, şi pentru faptul că victimele au început să prindă curaj şi să sesizeze toate aceste fapte, bine, doar o parte dintre ele, fiindcă există încă acea stigmatizare a victimelor pe care mi-aş dori tare mult să o depăşim şi e nevoie ca ele să ştie că avem mijloace prin care putem să le protejăm. Ne-am străduit, la Ministerul Justiţiei, să facem un ghid, urmează ca luni să-l încărcăm pe site-ul Ministerului, astfel încât orice femeie, orice bărbat, orice elev care se simte agresat sau care este subiectul unei fapte care îl lezează, pe care o crede deranjantă, poate să verifice. E foarte simplu să vezi în el, dacă eşti victimă, cum poţi să faci o sesizare, unde o depui, care sunt drepturile tale”, a afirmat ministrul Justiţiei, vineri seară, la Antena 3.

Ea a precizat că Ministerul Justiţiei poate acorda ajutor financiar victimelor din fondurile confiscate de la infractori.
”Am oferit anul acesta, pentru şase victime, de la Ministerul Justiţiei, din banii luaţi de la infractori, aproape 80.000 de lei tocmai pentru a acoperi daunele materiale şi morale”, a adăugat ministrul Justiţiei.
Alina Gorghiu a precizat că doar o victimă a unei infracţiuni care are nevoie de diverse cheltuieli a apelat la o nouă prevedere conform căreia victimele unei infracţiuni care au nevoie de spitalizare, transport sau cazare de urgenţă a cerut în instanţă contravaloarea acestui voucher.
”Deşi e operaţional mecanismul legat de voucherele pentru victimele infracţiunilor, o singură victimă a apelat în instanţă la soluţionarea dosarului şi a obţinut 18.500 de lei. Trebuie să fii victima unei infracţiuni, să demonstrezi că ai nevoie urgentă de acele cheltuieli, un complet îţi analizează dosarul”, a explicat Gorghiu.
Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: