Skip to content
Politică

Gorghiu nu a îngropat securea războiului după moţiune. Pe ce temă îl atacă pe Ponta

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu nu a îngropat securea războiului după moţiune, ieşind la atac cu noi critici la adresa prim-ministrului Victor Ponta.

Ea şi-a exprimat revolta privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) ce prevede o sumă consistentă ca ajutor de stat pentru mass media.

„Este inacceptabil ca alocarea unei sume foarte importante de la bugetul de stat pentru finanțarea mass-media (15 milioane de euro) să se facă prin ordonanță de urgență, fără nicio dezbatere publică”, a scris Gorghiu, luni, pe Facebook.

Deputatul liberal este de părere că orice sprijin pentru presă („util în perioada economică dificilă pentru acest sector”) trebuie să fie „transparent și acordat pe criterii clare pentru toată lumea: pentru televiziunile de știri și televiziunile generaliste naționale și locale, pentru radiouri, pentru presa scrisă și online națională și locală”.

„Ignorarea unor mass-media și alegerea altora, cuplate cu acordarea substanțială a finanțării pentru anul electoral 2016 indică dorința guvernului Ponta de a-și cumpăra din bani publici, după bunul plac, bunăvoința unei părți a presei”, mai arată Alina Gorghiu.

În opinia ei, fostul prim-ministru Adrian Năstase „era și el adeptul controlării presei, iar instrumentul preferat la acea vreme era publicitatea de stat”.

„Adrian Năstase în 2003-2004 a centralizat în propriile mâini publicitatea de stat pentru a avea un control mai bun al presei înaintea alegerilor, oferind un model din care azi se inspiră pupilul lui (Victor Ponta – n.r.). Astăzi, învățăcelul său finanțează mass media, direct din buget, prin ordonanță de urgență și la fel de discreționar”, acuză co-preşedintele PNL.

Alina Gorghiu dă asigurări că liberalii vor vota în Parlament pentru respingerea ordonanței de urgență.

„Poziția de principiu a PNL este aceea că sprijinul pentru presă trebuie oferit mai curând prin mijloace fiscale, prin reduceri de taxe și impozite pentru întregul sector mass-media, decât prin ajutoare directe. Orice fel de ajutoare ar trebui date doar în urma unor concursuri de granturi organizate de structuri independente de guvern. Solicităm puterii lansarea unei dezbateri publice cu toți actorii relevanți în legătură cu modalitățile și criteriile de sprijinire a presei din România”, conchide Gorghiu.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat, prin OUG, o schemă de ajutor de stat destinată operatorilor din domeniul audiovizual care produc şi difuzează emisiuni de informare, educare sau cu specific cultural, de interes public. Bugetul alocat iniţial este de 67,5 milioane lei (15 milioane euro), cu posibilitate de a fi suplimentat.

Schema de ajutor de stat va fi valabilă între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2016, putând fi prelungită. Programul va fi elaborat în conformitate cu legislaţia europeană în materie de ajutor de stat. Criteriile de elibigilitate a beneficiarilor, numărul estimativ al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile şi procedura de acordare şi monitorizare vor fi stabilite prin Hotărârea de Guvern prin care va fi aprobată schema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *