PSnews

Opinii

Gospodina Firea le declară război neiubitorilor de artă kitschoasă contemporană. Bucureștiul patimilor

Doamna Gabriela Firea și-a luat în serios treburile la Primărie și a gospodărit ea orașul cum a știut mai bine. Acţiunile ei din ultima vreme au readus-o în lumina reflectoarelor, dar cum mereu există un revers al medaliei, criticile nu au încetat să apară din partea concetățenilor.

Uite așa se face că de fiecare dată când o zărim pe doamna Firea în prim-planul evenimentelor, este aspru pedepsită de o parte din comunitatea online. Aduc în discuție un moment de la finalul lunii trecute când jurnaliști ar fi luat-o prin surprindere pe primărița Firea la locul de muncă. Am văzut birourile, funcționarii și am ascultat cu interes ce a mai făcut Gabriela pe la Primărie. Însă, unde este doamna Firea, sunt și fanii ei, așa că “ochiul soacrei” a zărit imediat lavaliera care-i stătea ţanţoşa la piept și în ciuda scenariului foarte bun și credibil în același timp, fanii s-au simțit înșelați că au văzut o scenă regizată și nu o doamnă Firea autentică, prinsă în fapt când mai organiza niște activități pentru și despre bucureșteni.

Balena albastră, doamnele PSD-iste și detașamentele de pionieri

Totuși, Gabirela Firea nu s-a lăsat dezarmată și a pregătit o altă scenetă, de data asta pentru copii, sau mai bine zis pentru liniștea părinților care simțeau amenințarea “Balenei albastre”.

Deși nu se știe exact ce au înţeles copii de la școala din Drumul Taberei, “Stop Joc! E viața ta!” ar fi trebuit să fie o campanie de conștientizare a pericolului la care sunt supuși cei care intra în contact cu jocul „Balena Albastră”. Impactul campaniei a fost deosebit, cel puțin din punct de vedere vizual. Detașamentele de pionieri îmbrăcați în ținuta oficială marca PMB au ascultat discursurile mobilizatoare și motivaționale ale Gabrielei Firea, Carmen Dan, Ministru de Interne și a lui Gabriel Mutu, primarul sectorului 6. La final CRBL le-a cântat ceva de petreceri, fete sexy, pahare goale și vânătoare de căprioare și Firea a plecat mulțumită că a “marcat” viața unor tineri și că a demonstrat încă o dată că Bucureștiul este un loc sigur, atent vegheat de instituții și funcționari.

Surprinzător, gurile rele nu și-au stopat criticile la adresa primăriței implicate și au numit evenimentul “penibil” și “ridicol”. Totuși pot spune că discursul Gabrielei Firea a părut destul de cool, orice ar însemna acest “cool” pe care doamna Firea îl folosește aproape ostentativ.

„Nu este cool să joci jocuri periculoase pe internet. Cool este să mâncăm sănătos, să faceţi sport, să mergeţi la teatru, să iubiţi şi să respectaţi pe dascăli şi pe părinţi. E cool să ai prieteni adevăraţi, este cool să mergi în drumeţii, este cool să asculţi muzică bună (îl arată pe CRBL), este cool să faci competiţie în sport, este cool să ai note bune”, le-a spus doamna primar general copiilor din sală.

Iepurele din jobenul Primăriei – Bucureștiul schimbat la față

Dacă nici asta nu a mers, Gabriela Firea și-a amintit că are ea un iepure în pălărie, pe care l-a economisit din niște contracte, să le mai lumineze sufletele bucureștenilor. Așa că s-a alocat ”o sumă mică pentru ca Bucureştiul să fie ornat frumos de Paşti”. Această sumă … modică despre care vorbim înseamnă: iluminatul festiv, incluzând aici beculețele – în jur de 1.300, manopera și energia electrică – 175.000 de euro.

Practic doamna Firea s-a ocupat, cum ea însăși a declarat, “ca o gospodină, de casă, să fie şi curată, şi reparată şi înfrumuseţata. Iar aici, a venit această sugestie, să avem nu doar de Crăciun, ci şi de Paşte iluminat festiv, pascal, în zona centrală a Capitalei, la Universitate, la Romana, la Unirii, în Centrul Vechi. De asemenea, la Patriarhie”, a explicat primarul general. Numai că gospodina Gaby agresează vizual numai familia, pe cand în cazul Bucureștiului…

Pe lângă beculețe și decorațiuni, PMB (Primăria Municipiului București) a mai organizat și un târg de Paști în Piaţa Constituţiei unde s-a angajat că vor avea loc evenimente culturale, spectacole şi vor fi amenajate căsuţe în care se vor comercializa produse tradiţionale. După acest ghiveci de inițiative, Gabriela Firea a mai rezolvat încă o problemă din comunitate: graffiti-ul de pe ziduri.

image-2017-04-4-21698564-70-fostul-casino-victoria-vopsit-rozFoto: hotnews.ro

Dacă n-a șters graffiti-ul cu mopul, ca orice gospodină, a venit cu bidineaua! Astfel clădirea istorică a fostului Cazino Victoria, blocul Rosenthal, imobilul de la intersecția Strada Franceză cu Calea Victoriei și un magazin cu obiecte bisericești de la nr. 45, au primit o altă înfățișare, în culorile “cool” ale primăverii: roz, gri și un galben-pal.

Bine, cei drept, doar pe jumătate, că spoiala a fost aplicată pe coloane, pe la colţuri, pe unde mai era loc de peticeală. Deși primărița noastră a zis că: “Ne pregătim pentru ca în preajma sărbătorilor pascale Calea Victoriei să devină cale pietonală. Ea va fi un exemplu de curăţenie, de civilizaţie. (…) Toate vitrinele trebuie să fie bine amenajate, înfrumuseţate şi să arate aşa cum ne place, atunci când admiram în Europa căile pietonale.”, PMB-ul a declarat vopsirea ilegală. Cei mai confuzi în povestea asta erau muncitorii care întrebați de reporterii de la Hotnews despre ce le pregătesc acolo frumos bucureștenilor, au spus că au fost trimiși de Primărie. Se pare totuşi, că Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat i-au trimis, la ordinul PMB, normal, care a cerut ca în 48 de ore să fie înlăturată orice urmă de graffiti. Că ne-a scăpat sau nu de graffiti doamna Firea, asta e partea a doua, totuși, îmi permit să mă declar dezamăgită de paleta cromatică care nu numai că intră în disonanță cu fațada de clădire istorică, dar nici nu e în spiritul Paștelui. La un roșu-sângeriu v-aţi gândit?

Știu că nu, dar noroc că ați recuperat la capitolul decorațiuni, pentru că Paștele nu s-ar mai fi simțit la fel. Nici nu s-au terminat bine de montat cei 175.000 de euro că iar s-au trezit cârcotașii de serviciu. De data asta nu s-a mai putut și Firea a sărit la atac. Așa, fii rea!

17796210_1377587715637365_6794805135402972048_n Foto: 9am.ro

Gura Facebook-ului, adevăr grăiește

Astfel, după ce fotografiile cu decorațiunile de Paște din capitală au atras comentarii diverse, în special din partea internauților, primarul general Gabriela Firea a afirmat printr-un comunicat de presă neafișat pe pagina primăriei, dar din care citează Agerpress, că respectivele comentarii negative la adresa Târgului de Paște organizat în Piața Constituției fac parte din „corul declarațiilor politicianiste exprimate de către opoziție”.

Reprezentanţii PMB se simt obligați (pentru că probabil nici nu au de ales) să continue explicațiile și să spună opoziției cârcotașe că decorul din Piața Constituției este realizat de Dragoș Buhagiar, „scenograf de renume internațional”, membru al Uniunii Artiștilor Plastici și al UNITER.

Despre atracția principal a Sărbătorilor de Paști, PMB precizează „Bucurându-se de un adevărat succes încă din anul 2015, îndeosebi în rândul celor mici, a fost amplasată în Piaţa Constituţiei o butaforie reprezentând un iepuraş într-un car gigant tras de o găină, butaforie creată de scenograful Vutcariov Viaceslav, un artist apreciat, de asemenea, în mediul artistic naţional şi internaţional.”

17859065_1513820248662451_280515140_o (1)

Din păcate, dna Firea constată că nu toată lumea apreciază arta egal și că are diferențe de opinie esențiale, în această privință, cu opoziția, dar și cu simpli cetățeni. Iată câteva dintre comentariile internauților la o fotografie realizată în dreptul butaforiei, care a născut polemica și prin care, „PMB şi-a propus să promoveze cultura şi valorile autentice româneşti în inima Capitalei, în preajma Sărbătorilor Pascale”:

”Nu trebuie să ignorăm aceste orori – ei ar fi în stare să creadă chiar că ne plac!” – scrie o doamnă medic.

”Din banii publici, Bucureștiul este ornat cu toate mizeriile posibile, având la bază iepuri, ouă și găini!!!??!! Ce treabă au astea cu Sfintele Paști… numai Firea știe.” – se exprimă un alt neiubitor de artă adevărată.

”Firea vă dă ouă și iepuri de plastic spânzurați. E din ce în ce mai bine în capitala României.” – spune un admirator de artă din provincie, pentru ca altul să scrie, evident, tot laudativ ”șmechera”,poate că se referea la iepuroaica din stânga fotografiei.

Alții și-au arătat susținerea față de proiectul doamnei Firea prin alte metode, mai ingenioase.

17759985_10211974002603362_3675517781408751738_n

Nu reproducem aici idei sau analogii hazoase, ci dorim să remarcăm spiritul civic deosebit și faptul că, în spațiul virtual, în jurul ouălor de Paște și iepurașilor cu care este ornată Capitala s-a creionat un adevărat spaţiu de dezbatere, din care, cu siguranță se vor evidenția vocile criticilor de artă. Doamna Firea consideră această Agora, o ”încercare de a prejudicia imaginea primarului general şi, implicit, a instituţiei pe care o conduce” – așa cum se menţionează în comunicat.

Apropos de imagine: gopodina Gaby a început să semene tot mai mult cu altă blondă celebră. Și ea își facea propaganda într-o mână cu mopul. Adevărat că și în alta avea poșeta Louis Vuitton. Gaby  e mai discretă. Păstrează mopul și între două închinăciuni, râvnește la strălucirea podoabelor.

Doamna Firea, nu puneți la inimă tot ce se spune…E clar că lumea asta rea Soroșistă nu vă va aprecia niciodată la adevărata valoare. Probabil nici dacă ați fi respectat legea și ați fi supus la consultări publice proiectele de buget local, pe care trebuia oricum să le publicați cu 15 zile înainte de aplicare, nu ați fi putut face ceva mai pe placul bucureștenilor, decât ați făcut deja.  Așa că lăsați “haterii” să spună ce vor și faceţi-vă treaba în continuare, că pentru asta sunteți plătită. Umpleti-ne viața de ouă și iepurași!

Întrebare: După ce terminați de spoit și împodobit Capitala și mai organizați încă vreo 10-15 târguri, vă ocupați și de problemele reale ale Bucureștiului?

 

2 Comentarii

2 Comments

  1. gicuta

    12 aprilie 2017, 17:20 la 17:20

    …cam …pretentioase …panseurile ziaristei …de Sfintele Pasti…!…..poate e de alta religie si nu recunoaste simbolurile ortodoxe !! …cam ..simtitoare si afectata de o decoratie simbolica, pentru majoritatea romanilor….!se recunoaste in poza cu betele in care o ….tine pe primarita …iubirea vecinilor care ne-au tras in teapa un Avram Iancu ,….si care au incercat in aceasta iarna o lovitura de stat …sustinuta de …cinstitii bucuresteni …de Cluj si Buda…..!!! …nu-i plac decoratiile ieftinute dar se …prezinta cu litere mari ,cu poza din profil….poate altora le displace autoadularea formei in dauna continutului …cam saracut exprimat..intr-un articol pln de rautate ieftina……!

  2. Un cetatean

    13 aprilie 2017, 08:47 la 08:47

    Si tu esti o gospodina!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi