Grabă mare la Elysée! Michel Barnier, noul premier francez, primit de Emmanuel Macron. Încep negocierile

Foto Emmanuel Macron si Michel Barnier sudoues. fr

Grabă mare la Elysée!  Noul șef al guvernului este primit vineri, 6 septembrie a.c., de Emmanuel Macron, la Palatul Elysée, a anunțat AFP.

Michel Barnier va participa la această întâlnire programată pentru prânz după ce l-a primit la Matignon (sediul Guvernului) pe predecesorul său și șeful grupului de deputați, Gabriel Attal, apoi pe liderii de dreapta, pe președintele Senatului Gérard Larcher și pe liderii deputaților și senatorilor.

A doua zi după numirea sa, noul prim-ministru trebuie să lucreze pentru alcătuirea unui guvern capabil să-și demonstreze capacitatea de a reuni oamenii.

 

Foto AFP Michel Barnier X

 

Michel Barnier a promis „schimbări și rupturi”. El trebuie acum să lucreze pentru alcătuirea unui guvern capabil să-și demonstreze „capacitatea de a se reuni și de a se emancipa (n.r. desprinde) de Emmanuel Macron”, potrivit unor declarații ale acestuia.

Președintele Emmanuel Macron l-a numit joi pe Michel Barnier, prim-ministru al Franței, sperând că negociatorul Brexit și veteranul conservator poate lucra cu legislatura greu divizată a țării și să pună capăt tulburărilor politice care au tulburat președinția lui Macron.

Barnier a promis că va răspunde „furiei” poporului, în primul său discurs, în calitate de prim-ministru al Franței

Vorbind la ceremonia de predare cu predecesorul său, Gabriel Attal, la Paris, Barnier a spus că noul său rol se va concentra pe remedierea  problemelor care provoacă resentimente în rândul alegătorilor francezi.

„Vom răspunde cât de mult putem la provocările, mânia despre care ați vorbit, la suferința, la sentimentul de abandon, nedreptatea care circulă, mult prea mult, prin orașele noastre, cartierele noastre și peisajul rural,” a spus noul prim ministru.

La 73 de ani, Barnier este cel mai în vârstă dintre cei 26 de premieri care au slujit Franța.

El îl înlocuiește pe cel mai tânăr, Gabriel Attal, care avea 34 de ani când a fost numit acum doar opt luni. Attal l-a felicitat pe succesorul său pentru nominalizare și experiența sa care îl va ajuta în noua poziție politică.

 

Foto X Gabriel Attal

Gabriel Attal şi-a exprimat „frustrarea” de a părăsi postul de prim-ministru după numai opt luni de la numirea sa: „Politica franceză este bolnavă, dar redresarea este posibilă. Condiţia este să nu mai vedem totul în negru, să oprim loviturile politice şi sectarismul”, a declarat Gabriel Attal.

„Da, există pesimism în ţara noastră, şi totuşi, până la sfârşitul anului, Notre-Dame de Paris îşi va redeschide porţile. Mă veţi găsi întotdeauna de partea celor care aleg să spere”, a mărturisit fostul premier, cel mai tânăr din istoria modernă a ţării. „Francheţea şi libertatea vor fi valorile care mă vor conduce în lunile şi anii următori”, a mai spus Attall.

„Emmanuel Macron trebuie să plece”, spune Nicolas Dupont-Aignan

Fost membru al Adunării Legislative din Franța, deputatul Nicolas Dupont-Aignan cere demisia lui Emmanuel Macron.

„Michel Barnier întruchipează supunerea totală față de Uniunea Europeană”, deplânge președintele partidului Debout la France. „Francezii așteaptă o schimbare completă a cursului (…) Emmanuel Macron trebuie să plece, este singura soluție pentru a rezolva criza politică”, spune acesta.

„Pedigree-ul domnului Barnier este incompatibil cu ecologia”, crede Clémentine Autain (Noul Front Popular, NFP)

„Pedigree-ul domnului Barnier este incompatibil cu ecologia. Când ești obsedat de reducerea cheltuielilor publice, când ești convins că liberalismul economic, dereglementarea, „toată puterea” pentru marile grupuri economice , nu există nicio soluție pentru o tranziție demnă de acest nume”, a spus Clémentine Autain. Deputat (Noul Front Popular, NFP) pe Franceinfo.

„Este un om de dreapta, conduce politici de dreapta”

Deputatul NFP, Alexis Corbière a reafirmat că va vota pentru cenzura lui Michel Barnier. „Nu văd de ce nu l-aș cenzura. Este un om de dreapta, conduce o politică de dreapta”, notează el, criticând că Emmanuel Macron a ales pe cineva dintr-un grup care a făcut 6% la alegeri, unul dintre cele mai mici grupuri și „cel mai respins sau cel mai puțin susținut de alegători”.

 

Foto Alexis Courbiere X

Michel Barnier „va conduce o politică sub bunăvoința doamnei Le Pen”, a mai spus deputatul NFP Alexis Corbière, amintind că Michel Barnier „a avut cuvinte despre imigrație”.

Au rămas, însă, și susținători ai lui Macron. Pentru Aurore Bergé, „nu există niciun compromis cu extrema dreaptă”

Aurore Bergé vrea ca Emmanuel Macron să rămână președinte „până în ultima secundă”.
La France Inter, macronista Bergé și-a reafirmat sprijinul deplin pentru șeful statului. „Președintele Republicii trebuie să fie Președinte al Republicii până în ultima secundă în plenitudinea funcțiilor care i-au fost atribuite”, pledează ea, în timp ce demiterea sau demisia lui Emmanuel Macron a fost menționată de mai multe ori.

 

 

Foto Aurore Berge X

La France Inter, ministrul demisionar Aurore Bergé a apărat alegerea lui Michel Barnier la Matignon. „Avem dreptul să avem dezacorduri politice cu Michel Barnier, dar trebuie să ne uităm și la viața lui și la angajamentul său politic, nu a existat niciodată niciun compromis, niciun compromis cu extrema dreaptă”, spune ea.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: