Skip to content
Politică

GRAFIC Cifre surprinzătoare în sondajul Inscop Research: cine sunt românii care cred că situația de acum e mai rea decât în urmă cu 30 de ani

Ordinea.RO

Politologul Remus Ștefureac, director al Inscop Research, a publicat noi detalii referitoare la pesimismul accentuat al românilor. „Poate părea un paradox, însă chiar și în rândul tinerilor cu vârsta de 18-29 de ani care nu au experimentat vremurile din urmă cu 30 de ani, ponderea celor care spun ca situația tarii e mai rea în prezent decât acum 30 de ani este mai mare decât a celor care spun ca situația este mai bună”, scrie Remus Ștefureac.

Potrivit datelor publicate de politolog, 47% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani consideră că situația din România este mai rea acum, comparativ cu cea din urmă cu 30 de ani, 31% consideră că este mai bună, iar 9% sunt de părere că nu este nicio diferență.

De cealaltă parte, 67% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 30 și 44 ani au răspuns că situația din România este mai rea acum, comparativ cu cea din urmă cu 30 de ani, și doar 26% sunt de părere că situația este mai bună acum. 6% consideră că situația din România arată la fel, comparativ cu cea din urmă cu 30 de ani.

„Săptămâna trecută am publicat pe această pagină câteva date care au ridicat multe sprancene cu privire la modul in care percep romanii situația generală din țară comparativ cu trecutul mai îndepartat și viitorul mai îndepărtat.

Astăzi, revin asupra subiectului cu câteva detalii legate de percepția asupra subiectului intre diversele grupe de vârstă. Poate părea un paradox, însă chiar și în rândul tinerilor cu vârsta de 18-29 de ani care nu au experimentat vremurile din urmă cu 30 de ani, ponderea celor care spun ca situația tarii e mai rea în prezent decât acum 30 de ani este mai mare decât a celor care spun ca situația este mai bună. Poate că asta au aflat de la părinți sau poate că pur și simplu sunt descurajați de prezent. În ceea ce privește percepția în rândul celorlalte categorii de varsta, perceptia este relativ omogena.

Din punctul meu de vedere, aceste clarificari confirma o data in plus pesimismul, lipsa de orizont, de speranta, evaluarea profund negativa a prezentului intr-un context marcat de o tripla criza sanitara, socio-economica si politica. Mai mult ca oricand, tara are nevoie de repere de responsabilitate, corectitudine, performanta, pricepere si un sentiment ca exista o preocupare reala fata de directia in care merge tara. Altfel, soluțiile populist-extremiste risca sa se umfle necontrolat cu consecinte dramatice pentru Romania pe care o iubim cu toții”, a scris Remus Ștefureac.

Amintim că directorul INSCOP Research a publicat zilele trecute două grafice care arată cât de gravă este lipsa de încredere a romanilor: aproape două treimi dintre români (63%) sunt de părere, din amintirile personale sau din poveștile împărtășite generației tinere, că situația generală din Romania este mai rea acum decât în urmă cu 30 de ani iar aproape jumătate dintre romani (45%) sunt într-o groapă depresivă atât de adâncă încât cred că peste 30 de ani, în 2050, situația țării va fi chiar mai rea decât cea din prezent. Spre comparație, în 2014, într-un sondaj Barometru „Adevărul despre România”, doar 12% spuneau că viața va fi mai rea peste 25 de ani, și doar 40% că viața atunci era mai rea decât înainte de 1989.

 

Facem precizarea că datele sociologice din cele doua grafice fac parte dintr-un sondaj INSCOP Research sprijinit de STRATEGIC Thinking Group și au fost culese telefonic, între 2 si 5 septembrie 2021 pe un eșantion de 854 respondenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *