GRAFIC Efectul caniculei în România. Astăzi vom avea un preț record al verii la electricitate

Sursă foto: Freepik

Prețul spot al energiei electrice furnizate joi seară, care se anunță cea mai caniculară zi de până în prezent, va ajunge la aproximativ 1.500 de lei sau 300 de euro/MWh, acesta fiind un preț record al acestei veri, relevă datele analizate de Profit.ro.

Și asta în pofida faptului că joi va fi o zi cu soare, în care timp de 8-9 ore producătorii de energie solară dispecerizabili vor injecta o medie orară de aproximativ 1.000 MW în sistem (aproape o cincime din nivelul producției de zi), la care adaugă o cantitate similară (o parte din ea autoconsumată), din partea prosumatorilor, care nu sunt dispecerizați.

Căldura ridicată însă va majora consumul pe timp de seară, când acesta crește de la o medie orară a zilei de 6.500 MW până aproape de 8.000 MW, prosumatorii nemaicontribuind la diminuarea cererii și majorarea producției, ci punând la rândul lor presiune pe cerere.

Prețul energiei furnizate joi, în intervalul orar 20-21, va fi de 1.472 lei/MWh (sau 296 euro/MWh) superior precedentului record al acestei veri, înregistrat în urmă cu 2 zile, de 1.431 lei/MWh (sau 287,6 euro/MWh) pentru același interval orar al zilei de marți.

În pofida prețului ridicat, la acea oră, România va exporta energie către Ungaria (173,5 MWh), ceea ce sugerează că presiunea cererii vine din vestul României, și va importa 317 MWh din Bulgaria.

De altfel, pe întreaga zi, România va avea cel de-al patrulea cel mai ridicat preț mediu al energiei spot din Europa (575,5 lei/MWh sau 116 euro/MWh, ca și Bulgaria), fiind depășită doar de Slovenia (137 euro/MWh), Croația (126 euro/MWh) și Italia (117 euro/MWh).

Cum 2 din cele 3 state cu prețuri mai mari ca România se învecinează cu Ungaria, probabil că aceasta este explicația pentru care în pofida prețului ridicat, de aproape 300 de euro, în intervalul orar 20-21, România exportă energie în Ungaria (care probabil o reexportă în Slovenia și Croația).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: