Skip to content
Politică

GRAFIC Evoluția intenției de vot în ultimii doi ani. La ce scoruri au ajuns partidele de guvernare. AUR, în continuare pe locul 3

PeRol.ro

Remus Ștefureac, director Inscop Research, publică pe pagina sa de Facebook un grafic care indică evoluția votului politic în ultimii doi ani: mai 2019 – iunie 2021. Potrivit politologului, în mod surprinzător, partidele aflate la putere au o intenție de vot similară sau chiar sub votul de la alegerile din urmă cu 7 luni. Ștefureac atrage atenția că, în mod normal, în primele 6-12 luni după preluarea guvernării, partidele aflate la putere ar fi trebuit sa aibă scoruri semnificativ mai mari decât cele obținute în alegeri. Însă, astăzi PSD ocupă prima poziție în clasamentul partidelor, cu 30,2%, urmat de PNL 26,6%, AUR 14,2%, USRPLUS 13,2%, PRO România 4,3% și PMP 2,8%.

„Evoluția votului politic in ultimii doi ani: mai 2019 – iunie 2021.
In mod normal, in primele 6-12 luni după preluarea guvernarii, partidele aflate la putere ar fi trebuit sa aibă scoruri semnificativ mai mari decât cele obținute in alegeri. Situația este însă diferita, partidele, aflate la putere avand o intentie de vot similara sau chiar sub votul de la alegerile din urma cu 7 luni. Explicațiile sunt mai multe de la climatul de neincredere determinat de pandemie, pana sincopele activitatii guvernamentale.

Datele din iunie 2021 sunt extrase din sondajul de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Partea a II-a, realizat la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States – și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project (www.truestoryproject.ro).

Datele au fost culese în perioada 1 -15 iunie 2021, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului.
Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95 %, la un grad de încredere de 95%”, scrie Remus Ștefureac, director Inscop Research.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *