Industria românească de țiței și gaze: Suntem cei mai impozitați din Europa!

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

România a avut în 2022 și în 2021 cea mai ridicată rată efectivă de impozitare specifică producției de țiței și gaze naturale din Europa, relevă date dezvăluite acum.

În 2022, rata efectivă de impozitare din România s-a detașat cu 8 puncte procentuale peste rata efectivă de impozitare din Ungaria (a doua cea mai ridicată rată identificată).

″Din analiza ratelor de impozitare efective la nivel european (calculate ca pondere a impozitelor specifice identificate, excluzând contribuția de solidaritate, în valoarea veniturilor din producția upstream), România are cea mai ridicată rată efectivă de impozitare specifică producției de țiței și gaze naturale, atât în 2022 (43,1%), cât și în 2021 (28,9%), situându-se în 2022 la un nivel de mai mult de 4 ori peste media simplă a ratelor efective identificate în celelalte țări analizate, în anii 2022 (10,4%) și 2021 (7,2%)″, se afirmă într-un studiu prezentat de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), din care fac parte și giganții OMV Petrom și Romgaz, studiu elaborat de firma de avocatură și consultanță Biriș Goran, la care unul dintre parteneri este Gabriel Biriș, fost secretar de stat responsabil cu legislația fiscală în Ministerul Finanțelor.

Studiul a luat în calcul, pentru comparație, 20 de țări din Europa în sens extins (din Spațiul Economic European – SEE, plus Marea Britanie, Turcia și Balcanii de Vest), care cumulat au avut în 2021 o pondere de 98% în totalul producției de petrol și gaze din zona menționată. Biriș Goran a făcut calculul sarcinii fiscale efective, ca raport între impozitele și taxele specifice datorate de companiile din sector și valoarea veniturilor aferente producției.

″Însă în acest sens este util de menționat că, în cazul Ungariei, ratele mai ridicate înregistrate în anul 2022 se datorează unor măsuri speciale luate în contextul conflictului dintre Ucraina și Rusia, care sunt echivalente contribuției de solidaritate, iar în cazul României contribuția de solidaritate nu este inclusă în rata efectivă de 43,1% analizată. Pentru anul 2020, se observă că rata efectivă de impozitare din România este dublă față de media simplă a ratelor efective identificate (7,8%)″, se mai spune în studiu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: