Skip to content
Internațional

GRAFIC Lira turcească, la cel mai redus nivel față de dolar din ultimele 7 luni

Lira turcească s-a depreciat la cel mai scăzut nivel față de dolarul american din ultimele șapte luni, pe fondul incertitudinilor cu privire la reorganizarea de alegeri locale în Istanbul și al scăderii apetitului pentru activele considerate riscante în urma reînnoirii tensiunilor comerciale dintre primele două mari economii ale lumii.

Moneda Turciei a scăzut cu până la 0,7% în debutul tranzacțiilor de astăzi și a atins un minim intraday de 6,0048 unități față de dolar, cel mai redus nivel din ultimele șapte luni, potrivit Bloomberg. În jurul prânzului, lira se deprecia cu 0,56%, la 5,9979 de unități.

Comisia electorală din Turcia este așteptată să se pronunțe asupra cererii Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, cu privire la reorganizarea scrutinului din martie la Istanbul. Partidul președintelui Recep Erdogan a solicitat anularea rezultatelor alegerilor și reluarea votului, denunțând o serie de nereguli.

Conform rezultatelor parțiale, AKP a pierdut alegerile din Istanbul și Ankara în favoarea partidului de opoziție CHP.

Posibilitatea organizării unui nou scrutin afectează negativ evoluția lirei turcești. Investitorii ssunt îngrijorați cu privire la creșterea tensiunilor politice, precum și la eventuale noi măsuri populiste, care ar întârzia reformele structurale necesare pentru stimularea economiei.

Deprecierea lirei este exacerbată și de un val de vânzări de active riscante pe piețele globale, după ce Washingtonul a amenințat cu impunerea de noi tarife pentru importurile de bunuri chinezești, scrie profit.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *