GRAFIC Nouă creștere a numărului de bugetari – Statul are cu peste 10.000 de angajați mai mult

foto: unsplash.com
foto: unsplash.com

Numărul posturilor ocupate din sectorul public a crescut din nou și a ajuns, în octombrie, la 1.289.405, cu 5.206 peste iunie anul acesta și în urcare cu 10.717 comparativ cu decembrie anul trecut, relevă date analizate de Profit.ro. Cea mai mare parte a creșterii vine din angajările în învățământ. Între iunie și octombrie, numărul posturilor ocupate în subordinea Ministerului Educației a urcat cu 4.309.

Cu angajările din ultimele luni, mare parte în Educație, Guvernul Ciolacu (instalat în iunie) ajunge la o medie lunară de 1.139 posturi ocupate în plus, peste Guvernele Cîțu și Orban I și II, dar mai puțin comparativ cu Guvernele Ciucă și Grindeanu/Tudose/Dăncilă.

În timp ce numărul de posturi ocupate a ajuns la 1.289.405, cu 5.206 mai multe față de iunie, aceasta este doar creșterea dimensiunii aparatului bugetar, nu și numărul de angajări din perioada analizată. Numărul de angajări a fost, probabil, mult mai mare, întrucât a compensat ieșirile din sistem (pensionări, plecări și decese) și a generat și o creștere de peste 5.000 a numărului de posturi ocupate.

De ce este important: Cheltuielile cu salariile angajaților din sectorul public reprezintă una dintre cele două mari capitole de cheltuieli ale bugetului de stat, alături de pensii. Creșterea numărului de angajați de ls stat, sporește astfel presiunea pe buget, într-o perioadă în care Guvernul încearcă să țină sub control cheltuielile.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: