Managerii își mențin încrederea în economie la început de an

bani-
Sursa foto: Pixabay

Indicatorul de încredere în economie a rămas nemodificat la începutul lui 2024, pe fondul îmbunătățirii datelor din retail, dar al înrăutățirii ușoare a celor din celelalte sectoare.

Indicatorul de încredere în economie (economic sentiment indicator – ESI) a fost de 102,3 puncte în ianuarie, similar nivelului de 102,4 puncte din decembrie, fiind în apropierea celui mai mare nivel din ultimul an.

Indicatorul a fost în creștere în trimestrul al patrulea al anului trecut, ceea ce sugerează o accelerare a creșterii economice – datele semnal urmează să fie publicate de statistică la mijlocul lunii februarie.

ESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică, în general, că economia este în creștere.

Economia a crescut cu 1,1% în trimestrul al treilea, dinamică anuală similară celei din trimestrul al doilea, dar mult sub cea de 2,4% din primul trimestru, respectiv 4,6% în trimestrul al patrulea din 2022. Analiștii se așteaptă ca economia să accelereze în acest an – Erste estimează o creștere de 3,3%, față de 2,1% în anul precedent.

„Consumul gospodăriilor, ajutat de impactul întârziat al creșterii robuste ale salariilor reale și al condițiilor solide de pe piața muncii, împreună cu efectele investițiilor publice din trecut, ar trebui să fie motoare cheie de creștere, în timp ce impulsul fiscal este considerat neutru din punct de vedere al creșterii”, arată analistul BCR Eugen Sinca.

Indicatorul de încredere în sectorul manufacturier a scăzut cu 0,2 puncte față de decembrie, pe fondul reducerii așteptărilor privind producția, în timp ce comenzile s-au îmbunătățit. Utilizarea capacității de producție a urcat de la 66,5% la 71,3%. Erste estimează că industria va reveni pe creștere în acest an, după scăderea din 2022-2023.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: