Skip to content
Coronavirus

GRAFICE INSP: 16% din persoanele depistate cu coronavirus până duminică în România erau din rândul personalului sanitar

facebook

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a făcut o analiză a cazurilor de coronavirus înregistrate în România până duminică, conform căreia 16% din persoanele depistate cu coronavirus erau din rândul personalului sanitar, ceea ce a dus la răspândirea virusului în comunitate. În același timp, cazurile de import (români sosiți din alte țări) reprezintă 21% și sunt în scădere accentuată, crescând în schimb numărul celor infectați care au fost în contact cu aceștia, potrivit G4media.

Concluziile analizei rapide a INSP asupra celor 1950 de cazuri de coronavirus înregistrate până în 29 martie sunt următoarele:

– Scăderea abruptă a ponderii cazurilor de import în ultima săptămână

– Scăderea ponderii cazurilor confirmate în grupele de vârstă 20-39 ani și creșterea ponderii în
grupele de vârstă 60-79 ani

– Deși încă din săptămâna 9-15 martie s-au înregistrat o serie de cazuri confirmate in randul
personalului medical (in Bucuresti, Suceava si Hunedoara), modul de organizare a activitatii si
protectia personalului medical in unitatile sanitare nu s-a schimbat semnificativ, inregistrandu-se o crestere a cazurilor confirmate in randul personalului medical, aceasta crestere ducand la randul ei la cazuri de infectie in comunitate

– În ultima saptamana focarele aparute in unitatile sanitare au generat un volum mai mare de
contacti apropiati ce necesita a fi identificati si monitorizati, acest lucru reflectandu-se in ponderea
foarte mare a cazurilor aflate inca in ancheta (39%).

Potrivit documentului, 47,5% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacții acestora, iar numărul cazurilor de contact este în creștere în fiecare săptămână. Din totalul de 1.950 de cazuri confirmate in aceasta perioada, 420 au fost inregistrate la persoane care au revenit in Romania din strainatate, ponderea cazurilor de import pentru intreaga perioada analizata fiind de 21,5%. Cea mai frecventa tara de import a cazurilor ramane Italia, urmata de Spania, Marea Britanie, Franta si Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *