Skip to content
Politică

Grapini îl pune la punct pe ministrul Finanțelor: Nu ne poate obliga Bruxelles-ul! EXCLUSIV

nasul.tv

Eurodeputatul PPUSL Maria Grapini (membră a grupului S&D din Parlamentul European) îl pune la punct pe ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, în legătură cu propunerea acestuia privind taxa de solidaritate.

Răspunzând la întrebarea dacă există vreo directivă europeană care să ne oblige să introducem o astfel de taxă (după cum a spus ministrul miercuri seară), europarlamentarul a declarat joi pentru PSnews.ro că Uniunea Europeană nu poate impune așa ceva, întrucât fiscalitatea națională este apanajul fiecărui stat membru în parte.

„Eu n-am auzit interviul, dar vă răspund la întrebare. Și am spus-o de fiecare dată (indiferent ce guvern a fost – și înainte să fiu în Parlamentul European): a arunca anumite lucruri pe Uniunea Europeană (pe Comisie, pe Parlament) este, după părerea mea, o greșeală din partea autorităților și o inducere în eroare a cetățenilor. Taxele și impozitele sunt de competență națională – nu poate obliga Bruxelles-ul să introducem ori să scoatem o taxă, sau să punem un anumit cuantum la o taxă.

Deci eu vă spun foarte sincer: poate fi recomandare, dar nu obligativitate! Pentru că taxele și impozitele țin de domeniul național, de deciziile statului. Nu este vorba despre o Directivă care impune o taxă, ci despre una care stipulează ca statele membre să prevadă în legislațiile naționale măsuri de protecție a salariaților când firmele intră în insolvență. Acest lucru există de mult în legea românească. Nu impune Bruxelles-ul taxa! Fiecare stat poate lua măsurile pe care le consideră. Eu insist că nu există obligație prin Regulament sau Directivă să se aplice vreo taxă, a subliniat Grapini.

Pe de altă parte, Maria Grapini a pledat pentru ca UE să sprijine țările în funcție de criteriul geografic, astfel încât statele ori regiunile mai sărace să-și poată spori capacitatea de a atrage fonduri europene. În acest context, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri a acuzat inerția autorităților de la București.

Sigur: noi dezbatem în Parlament (mai ales în grupul S&D) cum să creștem solidaritatea în piața internă, cum să sprijinim zonele sărace. Eu i-am spus domnului Juncker pe Fondul Strategic de Investiții: țineți cont de criteriul geografic! Nu puneți «primul veni, primul servit»! Pentru că țările cu capacitate administrativă mai mare vor trage mai bine (ceea ce s-a și întâmplat acum: e o polarizare în 5 state a acelui Fond Strategic de Investiții), iar țările cu capacitate administrativă mai mică (unde ne încadrăm și noi, din păcate) n-o să mai ajungă!

Dacă Tratatul (de aderare a României la UE – n.r.) spune că orice ban cheltuit de la bugetul Uniunii Europene are ca scop această coeziune socială și diminuarea disparităților regionale, puneți, vă rog, un criteriu regional: dăm pentru regiunile sărace (mai ales rurale) din România, Bulgaria, Spania, Portugalia etc., alocăm o anumită sumă! Asta pe de  o parte. Pe de altă parte, s-a votat anul trecut în decembrie (și prea puțin s-a spus în spațiul public; eu am trimis comunicat) un buget special, alt buget decât fondurile europene sau decât Fondul Strategic de Investiții, buget pus la dispoziția statelor membre, ca să fie ajutate să acceseze aceste fonduri. Aici trebuia doar ca țara respectivă (în cazul nostru, România) să facă o cerere: «avem nevoie de sprijin, să putem să tragem mai repede banii». Nu cunosc să se fi făcut acest lucru, așa cum nu s-a desemnat o bancă măcar pentru depunerea proiectelor pentru Fondul Strategic de Investiții”, a detaliat Grapini.

În încheiere, Maria Grapini a mărturisit că i-a atras atenția ministrului Mișa asupra acestui subiect, însă guvernantul i-a răspuns cu totul altceva.

„Eu am scris asta la Guvern; ministrul Finanțelor (Ionuț Mișa – n.r.) mi-a făcut o apologie, descriindu-mi ce e Fondul Strategic de Investiții și că deocamdată există un birou al Băncii Europene de Investiții în România. Păi, asta n-ajunge! Fiecare țară și-a desemnat niște bănci, a conchis Grapini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *