PSnews

Ultima Oră

Grapini pune pe jar coaliția: nu exclude plecarea ALDE. Septembrie – lună de foc EXCLUSIV

nasul.tv

Eurodeputatul PPUSL Maria Grapini (membru al grupului S&D din Parlamentul European) a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat cum poate rupe ALDE coaliția și de ce septembrie va fi o lună de foc pentru politica din România.

Fostul ministru delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri a vorbit despre o eventuală rupere a coaliției PSD-ALDE din cauza controversatelor propuneri (și mai ales răzgândiri) fiscal-bugetare venite din partea social-democraților, care i-au nemulțumit deja pe oamenii lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Pentru început, Maria Grapini a dat exemplul propunerilor fiscale pentru piața muncii – respectiv contribuțiile angajatorilor și angajaților.

„Am încercat să înțeleg ce se vrea. Eu dintotdeauna am spus că, înainte de a ieși cu o modificare, ar fi foarte bine, pe de o parte, să existe o dezbatere cu mediul de afaceri, iar pe de altă parte să fie o modificare foarte clară. Mie nu mi-e clar cum vor să modifice, pentru că ați văzut și dumneavoastră câte interpretări există în spațiul public. Partea guvernamentală consideră că modificările aduc un bine și angajatorului, și angajatului; pe de altă parte, nu sunt mulțumiți nici angajații, nici angajatorii. Am încercat să înțeleg modificările, însă cred că au dreptate, pe de o parte, angajatorii, pentru că se modifică în cursul anului (de 27 de ani, se tot solicită acest lucru: să nu se mai modifice în timpul anului fiscal); pe de altă parte, informația legată de faptul că se va da toată contribuția în coșul cetățeanului este contrazisă de faptul că ea nu se referă la Pilonul I, ci la Pilonul II. Deci cred că nu a fost foarte bine comunicată modificarea, dar în principiu ea nu trebuie operată în cursul anului fiscal”, a punctat Grapini.

Chestionată în legătură cu domeniile ce ar putea fi văduvite de bani la următoarea rectificare bugetară (programată – cel mai probabil – pentru luna august), Maria Grapini a preferat să scoată în evidență două domenii care sub nicio formă nu trebuie neglijate de către Guvern: investițiile (în special în infrastructură) și sănătatea (cu accent pe rezolvarea crizei medicamentelor și a vaccinurilor).

„Mi-ar plăcea să fie o rectificare în favoarea investițiilor – și mă refer aici la toate investițiile. Chiar săptămâna trecută, am primit mesaje pentru acel program de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii. (IMM-urile primesc acești bani doar pentru investiții.) Pe de altă parte, mă aștept la o rectificare în favoarea investițiilor în infrastructura mare (ceea ce ține de Ministerul Dezvoltării) și – sigur – aș vrea o dată pentru totdeauna să nu mai avem deficit pentru achiziționarea de medicamente. Ați văzut că nu sunt suficiente nici citostaticele, nici vaccinurile, nici medicamentele pentru bolile cronice (cum ar fi hepatita). Deci aș vrea ca Guvernul să calculeze foarte bine bugetul și să aloce acești bani, deoarece sănătatea este prioritară pentru orice om”, a detaliat fostul ministru pentru IMM-uri.

În ciuda insistențelor noastre legate de ministerele care ar putea rămâne fără bani, Maria Grapini a evitat un răspuns tranșant, arătând, în schimb, un mecanism păgubos pe baza cărora se alocă bani la rectificările bugetare: relația unui ministru cu premierul sau cu șeful Finanțelor. Totodată, Grapini a dat de înțeles că și de data aceasta o parte importantă a banilor va fi redirecționată spre Ministerul Dezvoltării Regionale.

„Nu știu ce vor face la rectificare. Aici este un lucru care mie mi-a displăcut cât am fost în Guvern: faptul că alocarea bugetară se face și pe principiul «care ministru are o relație instituțională mai bună cu premierul sau cu ministrul Finanțelor» – ceea ce nu este corect. Prioritățile României trebuie să primeze. Probabil că bani mai mulți se vor da la Ministerul Dezvoltării, dar este foarte important cum se alocă după aceea acești bani. Proiectele (de exemplu, cele de infrastructură) trebuie să fie corelate cu obiectivele celorlalte ministere – de exemplu, dacă se fac drumuri județene, să se facă și drumuri cu obiective turistice. Așadar, să se țină cont de punctul de vedere al ministrului Turismului, pentru că avem obiective turistice și acum la care nu poți să ajungi, din cauza calității infrastructurii”, a spus europarlamentarul.

În a doua parte a discuției, Maria Grapini a apreciat (răspunzând unei întrebări în acest sens) că actuala răceală dintre ALDE și PSD ar putea provoca ruperea coaliției, în contextul disensiunilor legate de propunerile fiscal-bugetare ale partidului condus de Liviu Dragnea.

Eurodeputatul a subliniat că hotărâtoare în acest sens ar fi constituirea unui nou partid (format din oamenii lui Victor Ponta și Daniel Constantin), ce ar putea aspira traseiști nemulțumiți de actualele conduceri PSD, respectiv ALDE.  Totuși, Maria Grapini a făcut apel la unitate în interiorul coaliției, cazul contrar riscând să afecteze demersul României de a atrage fonduri europene.

Este îndreptățită (o astfel de ipoteză – n.r.), pentru că vorbim despre două partide cu doctrine în anumite puncte diferite, ALDE mergând mai mult spre partea liberală și de susținere a mediului privat, iar PSD mergând mai mult pe partea socială. Și atunci, în momentul în care au apărut aceste modificări cumva neprevăzute și neanunțate, sigur că ele au deranjat ALDE. Chiar dacă s-a dorit să fie mascată această neînțelegere, ea s-a văzut, iar unii au spus explicit ce aveau de spus. Deci este justificată răceala. Problema pe care eu vreau s-o spun în modul cel mai sincer (chiar dacă nu fac parte din vreunul dintre cele două partide) este că ar fi păcat să apară o fractură în coaliția de guvernare. Această coaliție trebuie să meargă până la următoarele alegeri, pentru a putea să avem unitate și în politica externă, vizavi de atragerea fondurilor europene. Schimbarea miniștrilor sau chiar a coaliției ar fi catastrofală acum!

(Ruperea coaliției – n.r.) ar fi posibilă – sigur! Mai ales că în septembrie ar putea apărea mult-anunțata alianță Victor Ponta-Daniel Constantin, urmată de atragerea unor parlamentari nemulțumiți din ALDE sau din PSD. Și atunci este posibil ca din septembrie să avem o altă majoritate. Problema este că, dacă în Parlament se creează altă majoritate, ea ar trebui să pună presiune pe guvernare în sensul unor politici pro-dezvoltare economică, dar nu ar mai trebui să existe schimbări în Executiv. Am avut discuții cu comisarul pentru Transporturi (Violeta Bulc), care mi-a spus-o direct în față: «Nu pot să susțin o politică la dumneavoastră, pentru că, din 2014, de când sunt comisar, am avut în portofoliu patru miniștri!» Iar situația este valabilă și pentru alte domenii: Politică Regională (Corina Crețu), Sănătate (Vytenis Andriukaitis)… Toți doresc să aibă o corespondență cu un minister care să aibă stabilitate în conducere. Practic, avem nevoie de stabilitate în Executiv, chiar dacă se formează o altă majoritate în Parlament. Iar asta trebuie să înțeleagă și puterea, și opoziția, pentru că altminteri am pierde tot ceea ce se mai poate acum recupera până în 2020 din fonduri europene!” a încheiat europarlamentarul.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi