Grâul rămas în depozite, porumbul rămas afară. Probleme în valuri pentru agricultorii români

Sursa foto: adevarul.ro

Pe lângă supărarea că anul acesta au obținut cereale puține și de slabă calitate, din cauza secetei, fermierii din Câmpia Română s-au mai ales cu o grijă pe cap. Ei nu mai au loc pentru porumb în hambarele deja pline ochi, cu grâul rămas nevândut din cauza prețului extrem de mic, 80 de bani kilogramul, și cu semințele de floarea soarelui.

Georgian Calotă, fermier din comuna buzoiană Balta Albă, spune că problemele legate de prețurile foarte mici de vânzare și criza spațiilor de depozitare sunt cauzate de afluxul mare de cereale din Ucraina.

Fermierul buzoian se apropie de sfârșitul campaniei agricole din 2023 și se arată extrem de dezamăgit de rezultate. La grâu, la primul recoltat, a obținut trei tone la hectar, doar jumătate din cantitatea medie care trebuia să se facă într-un an agricol bun. Tot grâul adus în vară de pe câmp este și acum în depozitul asociației agricole din Balta Albă, deoarece prețul de vânzare este foarte mic.

„La grâu, cel mult 80 de bani este kilogramul, în condițiile în care anul trecut era 1,50 lei. Conform unui calcul, un preț corect trebuia să fie de minimum 1,20 lei, dacă iei ca reper pâinea, care depășește 10 lei kilogramul. Mai aștept, pentru că aș ieși în pierdere dacă l-aș vinde acum”, spune Georgian Calotă.

Calcule pentru viitor

Agricultorul buzoian a trebuit, la scurt timp, să aducă semințele de floarea soarelui de pe câmp și să le depoziteze alături de grâul păstrat pentru vremuri mai bune. Aceeași soartă o vor avea și tonele de semințe care, în alți ani, ajungeau în foarte scurt timp la intermediari sau fabricile de ulei.

„O țin deocamdată, pentru că nu îmi convine prețul. Acum, floarea soarelui este 1,60 lei kilogramul, iar normal și convenabil, măcar pentru a ne scoate cheltuielile, ar fi trebuit să fie cel puțin doi lei. Acum, dacă eu vând cu 1,60 lei kilogramul, nu ating nici prețul de producție, deoarece anul acesta a fost unul dificil”, spune Georgian Calotă.

Porumbul, cultură aflată în etapa de recoltare, îi provoacă cele mai mari griji agricultorului din Balta Albă. Pentru că are depozitele pline, Georgian Calotă este obligat să vândă cerealele direct de pe câmp, la prețuri extrem de mici, de 80 de bani kilogramul.

„Puțin peste o mie de kilograme la hectar am obținut, față de 7.000 cât ar fi trebuit. Au venit și cei de la Direcția Agricolă și APIA, au făcut poze, au luat imagini, să vadă că zona e calamitată. Îmi trebuie procese verbale ca să am ce arăta dacă vine ANAF-ul și să demonstrez că acea cantitate mică de cereale este rezultatul calamității”, precizează fermierul buzoian.

Prețurile la cereale, stabilte în Portul Constanța

Așa cum procedează majoritatea fermierilor din zonă, Georgian Calotă livrează cerealele unui mare intermediar de mărfuri agricole, care tranzacționează la nivel mondial. Buzoianul spune că la punctul de lucru din Portul Constanța al acestui trader se stabilesc prețurile pentru fermierii români.

„Pe piața europeană a cerealelor, prețurile sunt corecte. Grâul e 300 de euro tona, de exemplu. România fiind sub influența mărfurilor din Ucraina, care a inundat portul Constanța, normal că traderii aceștia, având continuu de încărcat, scad prețurile. Dacă mă duc și eu acum, din România, și cer 1,50 lei pe kilogramul de grâu, dar ucraineanul vinde cu 60 de bani, e normal că pe cel străin îl ia”, spune Georgian Calotă.

Fermierul din Balta Albă spune că ar fi avut șansa de a obține prețuri mai convenabile la cereale, în următoarele săptămâni, doar dacă se mențin și eventual se înăspresc restricțiile la importurile de cereale din Ucraina. Comisia Europeană a decis însă să nu le prelungească, după data de 15 septembrie 2023, după cum a anunţat vineri executivul comunitar.

Citește mai mult pe adevarul.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL