Skip to content
Opinii & Analize

Grava problemă a fabricilor de diplome. Academia de Poliție nu este singura instituție care trebuie să rămână fără Școala Doctorală

Monica Anisie, ministrul Educației a anunțat că a retras acreditarea școlii doctorale de la Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din București, în urma raportului Consiliului de etică şi management universitar. Academia de Poliție devine astfel prima universitate din România care îşi pierde dreptul de a mai acorda titluri de doctor. Măsura în sine ar fi trebuit luată chiar mai devreme, dar ea dezvăluie o gravă problemă a sistemului de educație din România.

Fabrici de diplome pentru impostori

O serie de facultăți de la noi din țară au devenit în ultimii ani adevărate fabrici de diplome pentru impostori. Academia de Poliție nu face rabat de la această regulă. Cătălin Voicu, Costel Cășuneanu, Bogdan Buzăianu și alții au devenit peste noapte doctori ai acestei Academii. Încă mai grav, din dezvăluirile făcute de-a lungul timpului de jurnalista Emilia Șercan, chiar Adrian Iacob, fostul rector al Academiei de Poliție își plagiase teza de doctorat. Așadar impostura cuprindea de o potrivă studenți și cadre didactice. Unde mai pui la socoteală că asemenea doctorate nu ar trebui acordate de o instituție precum Academia de Poliție? În Finlanda de pildă sau în Norvegia, Academiile de Poliție naționale oferă cel mult studii de masterat. Asta pentru că rostul doctoratului este acela de a proba calități științifice. Doar că la noi diplomele de doctorat au devenit în sine o afacere profitabilă. Tot mai multe instituții cu probleme grave în ceea ce privește integritatea etică și academică a corpului didactic oferă pe bandă rulantă astfel de diplome unor persoane care pot fi catalogate cu ușurință drept impostori. Indivizi care nu au realizat în viața lor o cercetare academică care să se traducă în final într-o diplomă de doctor, au ajuns peste noapte deținători ai unor astfel de diplome, mulți plagiind în neștire. Asta spune ceva despre calitatea învățământului superior din țară.

De regulă parcursul unor astfel de indivizi cuprinde și o componentă politică. Cu o diplomă de doctorat impostorii ajung să ocupe funcții cheie în aparatul administrativ al statului. Statul nu își recuperează niciodată banii pentru finanțarea acestor doctorate, iar indivizii fiind sub-mediocrii de cele mai multe ori performează lamentabil în funcțiile pe care le ocupă. Rezultatul e un cerc vicios al imposturii și incompetenței. Multe facultăți devin fabrici de doctorate ale politicienilor, iar aceștia au performanțe sub-mediocre. Nu te poți aștepta ca niște indivizi care practică furtul academic să promoveze o cultură a muncii și leadership-ului excepționale odată ajunși în funcții-cheie în stat. În final, această gravă problemă a sistemului de educație din România nu poate fi fentată la infinit și ea se traduce mai devreme sau mai târziu printr-o deprofesionalizate masivă a aparatului administrativ, lucru care constituie în final o vulnerabilitate serioasă la adresa statului.

Academia de Poliție nu este însă singura instituție care a livrat ani de-a rândul doctorate impostorilor. Așa cum am văzut din diversele dezvăluiri apărute în presă, problema Academiei pornea chiar de la cadrele didactice, de la conducere, nu doar de la cursanții care își luau bine-mersi o astfel de diplomă. Presa scria anul trecut de pildă că Școala Doctorală din cadrul Academiei Naționale de Informații ajunsese la performanța de a avea 30 de doctorate plagiate. Asta doar de pe urma unor verificări sumare. O sumedenie de politicieni, precum fostul premier Tudose, au obținut doctorate de la ANI în ultimii ani. Nu știe nimeni însă cu exactitate câte teze de doctorat au fost plagiate de când există Școala Doctorală a ANI. Câți politicieni (și nu numai) și-au luat doctorate în mod fraudulos de la diverse facultăți fantomă? Astăzi aflăm de pildă că domnul Niculae Bădălău a făcut trei facultăţi, trei mastere şi un doctorat. Dacă e adevărat înseamnă că avem de-a face cu un adevărat erudit care i-ar face invidioși și pe cei mai învățați politicieni americani de la Capitol Hill, mulți dintre ei terminând doar o facultate din Ivy League. Doar că cariera politică a domnului Bădălău contrazice flagrant parcursul academic al domniei sale.

Academia de Poliție nu ar trebui să fie singura instituție căreia i se retrage acreditarea școlii doctorale. Există o puzderie de așa-zise facultăți și universități la noi în țară care au ca unică misiune fabricarea pe bandă rulantă a diplomelor și acordarea lor pe niște criterii care nu au nici o legătură cu competența, profesionalismul, integritatea și etica academică. În topul 1000 al celor mai bune universități din lume, avem doar două universități – Universitatea din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Restul pur și simplu nu există. Majoritatea covârșitoare a politicienilor noștri au însă studii și doctorate de pe la aceste facultăți bizare. Este cazul unei reevaluări serioase a performanțelor academice ale facultăților, academiilor și universităților din țară. Ceea ce a început cu Academia de Poliție trebuie să se extindă și la alte astfel de instituții. Doar așa se poate ajunge la un sistem bazat pe meritocrație, competență și profesionalism și nu pe impostură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *