Skip to content
Politică

Grecia ia în calcul crearea unei noi monede naționale

Guvernul Greciei este pregătit să naționalizeze băncile țării și ar putea crea o nouă monedă pentru a efectua plăți, dacă statele din zona euro nu vor permite Atenei să renunțe la măsurile de austeritate, au declarat pentru „The Daily Telegraph’” surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, transmite site-ul independent.co.uk, citat de agerpres.

De asemenea, partidul aflat la guvernare în Grecia ar putea decide să nu plătească viitoarea tranșă scadentă către FMI, pentru a putea achita salariile și pensiile.

‘Suntem un Guvern de stânga. Dacă va trebui să alegem între a nu ne achita datoriile către FMI sau a nu ne achita obligațiile către poporul nostru, va fi o decizie ușoară. Vom alege să nu plătim tranșa către FMI, ceea ce va declanșa turbulențe pe piețe’, a afirmat sursa. Aceasta a adăugat că oficialii eleni lucrează la un plan de urgență în cazul în care eșuează negocierile cu creditorii internaționali (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană).

‘Vom închide băncile și le vom naționaliza și vom emite obligațiuni dacă va trebui. Ceea ce nu vom face este să devenim un protectorat UE’, susține sursa.

Germania, cel mai mare creditor al Greciei, a avertizat luni că zona euro nu va acorda Atenei noi fonduri până când nu va prezenta o listă detaliată a reformelor iar unele dintre acestea nu vor fi legiferate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *